Skip to content

Mladen Šćerbe: Hrvatska – Kvarner i Istra u Brestu 2012

Izložba fotografija
Hrvatska – Kvarner i Istra u Brestu 2012
Autor: Mladen Šćerbe
Čitaonica Gradske knjižnice Rijeka
Otvorenje 25. siječnja u 19:30
Izložba Hrvatska – Kvarner i Istra u Brestu 2012 koje je autor Mladen Šćerbe, izložba je fotografija nastalih na Festivalu mora i mornara u Brestu (Bretanja, Francuska) 2012. godine na kojem su nastupile i barke s Kvarnera i Istre. Hrvatska se predstavila u Brestu i na kopnu i u moru, a između odabranih izlagača iz cijelog svijeta u luci Brest (prošle je godine Festival slavio 20-godišnjicu te je u središnjem dijelu luke postavio Willage of Twenty Years)  postavljen je šator Kvarnera i Istre te smo stekli status posebno počašćenog gosta Festivala.
Na Festivalu u Brestu Hrvatska je sudjelovala s pet barki s Kvarnera i Istre (Rapska laja, Lovranski guc, Kvarnerski guc, Krčka pasara i Rovinjska batana) te Viškom falkušom. Nastup na Festivalu mora i mornara u Brestu 2012 organiziran je na inicijativu Koordinacije Udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana, a na čelu organizacije bila je Primorsko-goranska županija. U organizaciji i pokroviteljstvu sudjelovali su i Istarska županija, TZ Kvarnera i Istre, gradovi Rovinj, Krk i Rab, te općine Mošćenička Draga i Lovran te ACI d.d. Opatija. Potporu nastupu Hrvatske u Brestu pružilo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te sponzori (Lučka uprava Rijeka, SCAM marine Viškovo, Špedtrans Rijeka, Agrolaguna Poreč, Croatia osiguranje – Rijeka, Aspar rigging, Rijeka i JK Maestral Rovinj).

Nastup Hrvatske, Kvarnera i Istre u kojem je prezentirana naša maritimna baština, ali i turističke destinacije polučio je veliki interes publike (milijun posjetitelja Festivala) i stručne javnosti. Posebno valja istaknuti i iskazane mornarske vještine u gotovo svakodnevnim jedrenjima naših posada, danju i noću, među velikim jedrenjacima, mnoštvu barki i drugih plovila. 

See also  Izložba Jasenke Bulj "Etape otvorenog kruga" u galerija Vladimir Buzančić