Mišljenje građana: Vlada vodi državu u lošem smjeru

anketa

anketa

Kraj godine vrijeme je i za rezime učinjenog

Jučer je to učinila Vlada obilježivši polovinu mandata, a mi pak donosimo ocjene građana u istraživanju koje je za HRT provela agencija Hendal. Kao u školi, građani su dijelili ocjene od 1 do 5. Banski su dvori dobili dvojku, a tek 20 posto građana vjeruje da će aktualna vlast do kraja mandata uspjeti izvući zemlju iz krize.

U ove dvije godine Vlada nije impresionirala građane. Naprotiv. Vlada je za svoj rad u 2013. dobila prosječnu ocjenu 2,14. Od 1000 ispitanika, 29,8% ih smatra da vlada zaslužuje neprolaznu ocjenu. Dvojkom je ocjenjuje 34,4%, a trojku bi joj dalo 26,8% ispitanika. Ocjenu vrlodobar Vladi daje 6,1%, a peticu 1,5%.

Usto, čak 62% građana smatra da Vlada vodi državu u lošem smjeru. Manje od trećine misli da je Vlada na dobrom putu, a 9 posto nema nikakvo mišljenje.

Gotovo 80% građana ne vjeruje da će aktualna Vlada izvući zemlju iz gospodarske krize do kraja mandata. Manje od 20% vjeruje da hoće. No premijer je nakon dvije godine mandata jednako samouvjeren kao i na početku: U smislu uvođenja reda u državi, što smo u svojoj hladnoj, jasnoj, racionalnoj kampanji bez velikih riječi fantazija obećavali, dakle red i rad. Red je u Hrvatsku uveden, ne do kraja, i ova je zemlja danas puno urednija i puno bolje funkcionira administracija u ovoj teškoj situaciji, rekao je Zoran Milanović.

Međutim, nezadovoljan je gospodarskim rastom. Donosimo mnoge detalje razgovora, a možete pogledati i snimku emisije.

Dekan Fakulteta političkih znanosti smatra da je Vladi nedostajalo kompetencije te da nije znala iskomunicirati svoje ciljeve prema javnosti. Komunikacije je često nedostajalo i među ministrima. Građane je, smatra, razočarala i kadroviranjem.

Prema političkim kriterijima, ne prema kompetenciji. Tu je samo kopirala obrazac HDZ-a. Naposljetku, ono što je Vladi nedostajalo jest vodstvo – pravo vodstvo. Milanović je itekako bio prisutan, ali nije znao koordinirati ministre niti građanima objasniti ciljeve, a i nepotrebno je ušao u sukob s Europskom komisijom zbog europskog uhidbenog naloga, rekao je Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti.

Premijer tvrdi da nije riječ ni o kakvom sukobu, a i kada bi ga i bilo, Hrvatska je ravnopravna članica Unije, pa je njegova dužnost zastupati hrvatske interese.

Javnost misli da hrvatske interese treba bolje zastupati i pri najavljenoj privatizaciji državnih tvrtki. Novi val privatizacije ne podupire 68% građana, a podupire 28%.
Protiv davanja autocesta u koncesiju je 78% ispitanika, a samo19% za. Čak 84% ispitanika smatra da bi Vlada trebala vratiti Inu u državno vlasništvo. Samo 12% smatra da ne bi trebala. Ne zna 4%.