Mirku Kovaču nagrada Kiklop za životno djelo

Ugledni prozaik Mirko Kovač, koji od 1991. godine djeluje u Rovinju, dobitnik je Kiklopa za životno djelo, a glavna tema pulskog Sajma knjige i autora koji se od 30. studenog do 9. prosinca održava u Puli bit će Mediteran

 
Na objavama nominacija u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu istaknuto je da je svoja izdanja prijavilo rekordnih 46 nakladnika.
Za proznu knjigu godine borit će se Zoran Ferić, Josip Mlakić i Ludwig Baurer, za najbolju pjesničku zbirku Olja Savičević Ivančević, Ivana Simić Bodrožić i Branko Čegec, a za debitanta Vedran Benić, Iva Rukavina i Ankica Tomić.
Za urednika godine nominirani su Eugenia Ehrgartner, Irena Lukšić i Kristijan Vujičić. Ivo Goldstein ima dvije nominacije, jednu uz koautora Slavka Goldsteina za najbolju esejističku knjigu uz Irenu Lukšić i Viktora Žmegača, a drugu za znanstvenu knjigu godine uz Hrvoja Klasića, Ante Peterlića i Petru Mrduljaš Doležal. Za najbolju slikovnicu nominirani su Andrea Petrlik Huseinović te Sunčana Škrinjarić uz Marselu Hajdinjak i Sanja Pilić uz Katarinu Halužan, a za knjigu za djecu i mladež Zdenko Bašić, Sanja Pilić i Silvija Šesto.
Među tri najbolja prevoditelja ušli su Fikret Cacan, Sanja Lovrenčić i Mate Maras, od stranih autora tu su Karen Blixen, Umberto Eco i Slavoj Žižek, a za leksikografskog Kiklopa natječu se Velimir Blažević i Antonijela Bogutovac. Dodjela Kiklopa je 9. prosinca u galeriji Sveta srca u Puli.
Foto: VL
Izvor: Vecernji.hr