Mirjana Tomašević Dančević dobitnica je Državne nagrade Ivan Filipović

01 ivan filipovic cropix 181213 ok

01 ivan filipovic  cropix 181213 ok

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 18. prosinca su uručene Državne nagrade “Ivan Filipović” istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom u 2012. godini pridonijeli unaprjeđivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva

Državnom nagradom za životno djelo nagrađeni su prof. dr. sc. Vladimir Strugar, doktor znanosti iz polja pedagogije i bivši ministar prosvjete (u području znanstvenog i stručnog rada) i doc. dr. sc. Hicela Ivon s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, Odsjek za predškolski odgoj (u području predškolskog odgoja i obrazovanja).

Dodijeljeno je i 14 godišnjih nagrada za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem školstvu, visokom obrazovanju i znanstvenom i stručnom radu.

U području predškolskoga odgoja i obrazovanja nagradu su primili Marijana Pernar, prof., ravnateljica zagrebačkoga Dječjeg vrtića Botinec; Nada Gudek, sveučilišna prvostupnica, odgojiteljica u zagrebačkome Dječjem vrtiću Trešnjevka i Merica Matijević, prof., ravnateljica zagrebačkoga Dječjeg vrtića Remetinec.

U području osnovnog školstva dodijeljeno je šest nagrada i to: Draženki Stančić, mag. bibl., stručnoj suradnici knjižničarki iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec; Ivanu Tomašiću, učitelju glazbene kulture iz II. osnovne škole, Varaždin; Mirjani Tomašević Dančević, mag. educ. art., nastavnici plastičnog oblikovanja, crtanja i slikanja iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb; Radovanu Kneževiću, učitelju razredne nastave Osnovne škole “Braća Radić”, Koprivnica; Ani Bajzek, prof., iz Osnovne škole Novska, Novska te Vinku Filipoviću, prof., ravnatelju Agencije za odgoj i obrazovanje.

02a ivan filipovic grad novska1 ok

Dodijeljene su i tri nagrade u području srednjeg školstva i to: Dušku Serdaru, prof., nastavniku ekonomske grupe predmeta u Hotelijersko-turističkoj školi, Opatija; Elviri Katić, prof., stručnoj suradnici knjižničarki iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II., Zadar te Ivanki Kordić, prof., nastavnici klavira u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskoga, Zagreb.

Godišnjom nagradom iz područja visokog školstva nagrađena je prof. dr. sc. Vlatka Domović s Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu.

U području znanstvenoga i stručnoga rada nagrađena je dr. sc. Snježana Koren, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrađenima je u ime ministra dr. sc. Željka Jovanovića i svoje osobno ime čestitala Ankica Nježić, pomoćnica ministra za standard, strategije i posebne programe, koja je zahvalila dobitnicima i svim dionicima sustava obrazovanja na vizijama, plemenitosti i trudu koji svakog dana ulažu u unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sustava.

Čestitajući nagrađenima predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade “Ivan Filipović” prof. dr. sc. Valter Boljunčić istaknuo je kako je riječ o profesiji koja traje cijeli život, a posao Odbora ove godine nije bio nimalo lagan jer mnogi zaslužuju biti nagrađeni.

– U današnjem svijetu koji se brzo mijenja i zahtijeva neprekidno usavršavanje u primjeni tehnologija nastavnici su ti koji bez obzira na sve okolnosti nastoje sačuvati ono zbog čega su i odabrali taj poziv, a to je želja da budući svijet bude bolji. Uz primjenu tehnologija, nešto se od pamtivijeka ipak ne mijenja, a to je odnos profesora i učenika, koji niti jedna tehnologija ne može zamijeniti – rekao je Boljunčić.

U ime nagrađenih zahvalio je prof. dr. sc. Vladimir Strugar rekavši kako je iznimna čast pridružiti se dobitnicima nagrade koja nosi ime oca hrvatskog učiteljstva Ivana Filipovića.

– Biti učitelj više je od struke i zvanja – to je misija svakoga od nas. Učitelj živi u svojim učenicima: mi živimo u sjećanjima svakog učenika kojeg smo izveli na pravi put – rekao je dr. sc. Vladimir Strugar.

03 ivan filipovic web azoo op ok

OBRAZLOŽENJE ODLUKE O DODJELI „NAGRADE IVAN FILIPOVIĆ” ZA 2012. GODINU Mirjani Tomašević Dančević
(revidirano)

MIRJANA TOMAŠEVIĆ DANČEVIĆ, magistra edukacije likovne kulture, povijesti umjetnosti i engleskoga jezika, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, nagrađuje se godišnjom „Nagradom Ivan Filipović” iz područja osnovnog školstva. Kao pedagoški pisac suautorica je prvih udžbenika za likovnu kulturu u Republici Hrvatskoj, autorica je mnogobrojnih članaka, izlaganja i radionica na međunarodnim kongresima, državnim, međužupanijskim i županijskim stručnim skupovima te međunarodnih izložbi. Ima radno iskustvo na svim razinama odgoja i obrazovanja – od predškolskog odgoja i razredne nastave u eksperimentalnom Projektu/programu ranog učenja engleskoga jezika do visokog školstva kao viši predavač (naslovno nastavno zvanje), kao viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zagrebu, kao i u sustavu cjeloživotnog obrazovanja/učenja. Predsjednica je Hrvatskog vijeća Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti – InSEA i član Svjetskog vijeća InSEA-e. Aktivno je uključena u život zajednice kao likovna umjetnica, sudjelovanjem na tribinama s obrazovnim i kulturnim temama i volonterskim vođenjem likovnih i likovno-terapijskih radionica za djecu i odrasle.

Katalog međunarodne izložbe HRV-InSEA-e