Ministri: Ne zadužujemo se mimo plana. Sve je isplanirano!

ministri PXL

“Naši stručnjaci jako slabo znaju o financijama”

Ministri su odbacili kritike da Vlada ne zna upravljati javnim financijama te da se zadužuje mimo plana, i to na telefonskim sjednicama. Ističu da je zaduživanje potrebno zbog refinanciranja dugova koji su nastali prijašnjih godina

Ministar financija Slavko Linić uoči današnje sjednice Vlade, prve u 2014. godini, kazao je da takve ocjene daju ljudi koji jako slabo znaju o financijama.

Novinari su ga, naime, zamolili da komentira analizu Instituta za javne financije u kojoj se ocjenjuje da Vlada nema strategiju zaduživanja i upravljanja javnim dugom te se kao negativan primjer ističe da je na posljednje dvije sjednice u prošloj godini, od kojih je jedna bila telefonska, Vlada donijela odluke o zaduženju od ukupno 4 milijarde kuna.

Linić je rekao da od tih stručnjaka nije čuo što bi Vlada trebala napraviti, primjerice, s Hrvatskim autocestama i Autocestom Rijeka-Zagreb. To nisam čuo. Te kredite treba vraćati, vraćaju ih građani Hrvatske, a nisam čuo komentar stručnjaka. Isto tako, restrukturiranje željeznica kasni deset godina, neka mi objasne što su spavali 10 godina, odgovara Linić na kritike. Dugove vraća državni proračun i zato se zadužujemo, to radimo posljednje dvije godine i htio bih malo više ozbiljnosti, dodao je ministar financija.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić naglašava da Hrvatskoj u ovoj godini za refinanciranje dugova treba između 50 i 55 milijardi kuna te stoga mora imati širok spektar potencijalnih izvora sredstava za finaciranje i refinanciranje duga. Iznosi koji se spominju (4 milijarde kuna) manji su od 10 posto od ukupnog refinanciranja, a svi su u funkciji refinanciranja nečega što je nastalo svih ovih godina. Prema tome, Vlada mora koristiti sve moguće izvore da bi to osigurala, ustvrdio je. To što se o zaduživanjima odlučivalo na telefonskoj sjednici Vlade Grčić ne smatra spornim. To je manje bitno, pitanje je samo hitnoće uspostave aranžmana, ali ništa tajnovito tu nema, rekao je.

Kritike iz analize Instituta za javne financije odbacuje i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Naglašava da Vlada vrlo jasno zna kako upravljati deficitom i javnim financijama idućih godina. Zaduženja su bila potrebna i Vlada se nije zadužila mimo proračuna. Taj dio novca je bio potreban, morali smo to odraditi i nije bilo mimo proračuna, to je u planu prihoda i rashoda, rekao je. Dodao je da plan zaduživanja uvijek postoji, pa tako i za ovu godinu.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL