Ministarstvo financija planira objavu popisa poreznih dužnika

Ministarstvo financija na svom portalu planira uskoro objaviti popis poreznih dužnika i to kroz izmjene Općeg poreznog zakona

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako očekuje da će Vlada ovakav zakonski prijedlog vjerojatno pripremiti do početka iduće saborske sjednice.

Vlada u četvrtak u prvo saborsko čitanje pušta Zakon o financijskom poslovanju, a prema Linićevim riječima istoga dana trebali bi se sastati članovi Vlade koji rade na sanaciji Stečajnog zakona.
»Pokušat ćemo dogovoriti osnovna načela, formirati radne skupine i ići u dva čitanja u Saboru, znači nešto duži period. Nastojat ćemo do svibnja prihvatiti taj zakon i tada ćemo ići u ozbiljne pregovore između vjerovnika i dužnika«, objasnio je Slavko Linić.
S najavo javne objave dužnika slažu se i HDZ-ovci. Ivan Šuker je izjavio da ne vidi razloga za zaštitu dužnika te da ovo nije tema za prepucavanje.
Komentirajući podatke da u zadnje tri godine nije naplaćeno preko 24 milijarde kuna poreznog duga, Šuker se pozvao na statistiku Porezne uprave po kojoj je, ustvrdio je, samo krizne 2009. naplata bila 94 posto, a u narednim godinama 96 ili 97 posto.
Upitan kako tumači prozivke da je država, što se naplate poreza tiče, uvijek bila naklonjena velikima, odgovorio je kako to treba pitati bankare.
»Oni najbolje mogu reći što to znači da putem ovrhe prodajete nečiju nekretninu pa ćete onda i vidjeti koje je to slavlje kad se proda neka nekretnina. Najveći dio potraživanja Porezne uprave je blokiran«, poručio je Šuker.
Izvor: Vjesnik/Hina

Akademija-Art