Ministar Zlatko Komadina mogao bi napustiti Vladu


Foto: Net.hr

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Zlatko Komadina mogao bi biti ministar koji će napustiti vladu Zorana Milanovića samo nekoliko mjeseci nakon početka mandata

Komadina je u utorak hospitaliziran u Kliničkom bolničkom centru Zagreb na Rebru zbog narušena zdravlja, a o čemu je točno riječ, zasad nema službenih informacija.

Kako neslužbeno doznajemo, o Komadininu zdravlju brine se ministar zdravlja Rajko Ostojić. Osobno ga je jučer pregledao. Iz krugova bliskih ministru zdravlja doznajemo da je Ostojić optimističan kada je u pitanju Komadinino zdravstveno stanje i ishod liječenja.

Ostali članovi Vlade i oni koji Komadinu poznaju tumače njegove zdravstvene tegobe reakcijom na stres kojem je izložen u resoru s brojnim problemima. On se, kažu upućeni, jako brine zbog svega, čak je i priznao da je nespreman preuzeo vođenje tako golemog ministarstva. Stoga je, prema nekim informacijama i prije nego se pokazalo da ima zdravstvenih teškoća, Komadina razmišljao o povratku u Rijeku, na mjesto župana Primorsko-goranske županije odakle je došao na mjesto ministra.
Tako se u prometnim krugovima moglo čuti da su u Kukuriku vladi već počeli razmišljati o novom kandidatu za ministra prometa, pomorstva i infrasturkture.
A to su, navodno, Ljubo Jurčić i Dražen Breglec. Jurčić je ekonomski stručnjak, bivši ministar u Račanovoj vladi i bivši član SDP-a, a Breglec je u bivšoj HDZ-ovoj koalicijskoj vladi bio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture iz kvote HSLS-a. I Jurčić i Breglec kazali su nam kako im je to prvi glas i da nitko s njima o tome nije ni razgovarao. Jurčić pritom kategorički tvrdi da ne bi nikad ni pristao na tu funkciju jer on želi razvijati projekte. Usto, nije baš pohvalno govorio o cjelokupnom svom dojmu o novoj Vladi. Breglec kaže da je neumjesno uopće govoriti o tome tko bi mogao biti novi ministar prometa, pomorstva i infrastrukture s obzirom na to da je Komadina u bolnici.
Kako doznajemo od dobro upućenih, i neki od ministara priznaju da je situacija u Komadininu resoru kaotična, da se on jednostavno nije snašao, a poseban je problem nastao u nemogućnosti nalaženja kadrova na brojne funkcije i u samom ministarstvu kao i u brojnim agencijama i tvrtkama koje pripadaju tom resoru. Tako se, kažu nam, funkcije gotovo pa dijele lopatom, ali nitko ih neće preuzeti. Navode i primjer konzultanta Željka Perića, koji je odbio preuzeti vođenje Hrvatskih željeznica. Usto, u ministarstvu i u tvrtkama pod njegovom ingerencijom neki ljudi su mu nametnuti i nisu bili njegov izbor.
Dobri poznavatelji prilika kažu nam i da je Komadini teško pao tempo rada u ministarstvu koji je znatno naporniji od funkcije župana. Tako je znao pogledati na sat i reći da bi kao župan sad bio na ručku, a kao ministar ne stigne ni jesti. Po cijele dane boravio je i radio u sjedištu ministarstva
Josip Bohutinski, Marko Špoljar /Večernji list/

Akademija-Art