Ministar Rajko Ostojić: Novi izvori financiranja zdravstva


Rajko Ostojić (Foto: Rajko Šobat)

Zdravstvo i ekonomija usko su povezani jer samo zdrav čovjek može utjecati na povećanje produktivnosti i cijenu rada, pa svaka zdravstvena reforma mora polaziti od glavnog prioriteta Vlade, a to je kreiranje novih radnih mjesta

Istaknuo je to ministar zdravlja Rajko Ostojić na prvom okruglom stolu Instituta za javne financije i časopisa Banka koji se bavi analizom zdravstvenog sustava.

Najavljujući novu zdravstvenu reformu, Ostojić je rekao da su iscrpljene financijske mogućnosti građana koji su u posljednjih desetak godina najviše izdvajali za poboljšanje kvalitete zdravstvenog sustava, pa je ubuduće potrebno pronaći nove izvore financiranja.

Ostojić je ponovio kako nije očekivao financijsku situaciju koju je zatekao, a to je deficit od 5,2 milijarde kuna, odnosno velike dugove HZZO-a i bolnica u kojima oko 57 posto novca odlazi na plaće zaposlenih, a svega 21 do 26 posto na lijekove.

Kaže, međutim, kako je naslijedio i dodatne obveze za 2012. godinu – 117 milijuna kuna potrebnih za ustroj hitne medicinske pomoći, novih 260 milijuna kuna za lijekove i 230 milijuna kuna za prava iz kolektivnog ugovora.

Dubravko Mihaljek iz Banke za međunarodna plaćanja usporedio je strukturu financiranja zdravstvenih sustava u Europi i Hrvatskoj. Europske zemlje za zdravstvo izdvajaju 9,6 posto BDP-a, a Hrvatska 7,8 posto, no europske zemlje prosječno iz proračuna financiraju 72 posto ukupne zdravstvene potrošnje, a u Hrvatskoj 85 posto.

Izvor: I.M. /Hrt.hr/

Akademija-Art