Ministar Matić objavljuje Registar branitelja

Ministar branitelja Predrag Matić  na svečanosti objavljuje Registar branitelja. Na svečanosti je prvo intonirana himna, a potom je održana i minuta šutnje za poginule branitelje. Na svečanost je stigao predsjednik Josipović
Na svečanosti su ministrica Pusić te ministri Kotromanović, Ostojić i Jovanović.  Matić je na predstavljanju Registar nazvao "najčasnijim popisom u Hrvatskoj", a ministarstvo ga predstavlja pod nazivom "Imena za vječnost".
– Registar je iskaz poštovanja prema velikom interese javnosti, prema ljudima koji su časno branili sela i gradove – rekao je Matić i dodao da postoje i lažni branitelji te da oni potpadaju pod kazneno djelo. Kazao je da su ih kritizirali da se igraju sa sigurnošću hrvatskih građana, ali i da su s oprezom krenuli u objavu registra.
Prošlog tjedna su saborski zastupnici izglasali Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata čime su stvoreni uvjeti za objavu Registra branitelja iz Domovinskog rata.
"Najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti"
Ministar Matić je izjavio da je to "najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti", a na predstavljanje su pozvani generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Svoj ratni put prvi će objaviti ministri Matić, Ante Kotromanović i Ranko Ostojić.
Ministar ističe da će objavom popisa ispuniti obećanje koje je Kukuriku koalicija davala u kampanji, a protiv toga popisa je HDZ koji smatra da bi se na temelju njega mogle pojaviti nove optužnice iz Srbije. Matić im je neki dan poručio da "svak češe ondje gdje ga svrbi".
– Ako je braniti svoju zemlju dopušteno svim zemljama i građanima svijeta, to vrijedi i za časne hrvatske branitelje koji su branili svoju domovinu – kazao je Matić prije par dana u Rijeci i poručio časnim braniteljima da ne strahuju od uhićenja ako prijeđu granicu.
U općem dijelu Registra bit će navedeno ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status branitelja ili dragovoljca.
U posebnom dijelu Registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u, a uz pisanu privolu branitelja mogu biti objavljeni i podaci iz posebnog dijela Registra.
Žučna rasprava u Saboru
U saborskoj raspravi o objavi registra bivša premijerka Jadranka Kosor je istaknula da bi branitelji u medijima mogli biti pogrešno optužen da je zloupotrijebio zakon te da bi zbog toga moglo biti slučajeva da "digne ruku na sebe". Matić joj je odgovorio da se dosad ubilo dvije tisuće branitelja.
– Možda baš zato što su morali gledati one koji koriste prava koja su možda njima pripadala, a koriste ih oni drugi. Preuzimam odgovornost ako se ubiju branitelji nakon što se objavi registar – odgovorio joj je ministar.
Prije dvije godine je već na internetu objavljen lažni registar branitelja, što je u javnosti podiglo mnogo žučnih rasprava, a zbog povezanosti sa objavom je bio uhićen nesuđeni analitičar u Uredu Ive Josipovića i poznati bloger Marko Rakar. Potom je u Karlovcu uhićen i Enes Felić iz karlovačkog Ureda za obranu za kojeg se isto sumnjalo da ima veze s objavom Registra. No, sva ta uhićenja nisu imala svoj sudski završetak, niti je podignuta i jedna optužnica zbog objave, kako su mnogi tada tvrdili, lažnog Registra.
Foto: Vecernji.hr
Izvor: Vecernji.hr