Ministar branitelja Predrag Matić najavio je u Splitu da će registar branitelja biti objavljen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU)
 

Poručio da pravi branitelji nemaju razloga zazirati od objave tog registra.
Moram pripremiti sve zakonske osnove da bi na taj način registar bio objavljen i da bismo izbjegli bilo kakve neugodnosti, poručio je ministar Matić odgovarajući na pitanje novinara na splitskoj Rivi, gdje je razgledao Sajam zadruga hrvatskih branitelja otvoren u povodu 21. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.
Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj ima oko 30.000 nezaposlenih branitelja, a braniteljske su zadruge dokaz da branitelji nisu povlašteni i neradnici. Ministar je kazao da braniteljske zadruge na ekološkoj osnovi proizvode zdravu hranu, a to je ono što se traži i u Hrvatskoj i u svijetu. 
Za 4. gardijsku brigadu, koja danas obilježava 21. obljetnicu osnutka, ministar Matić rekao je da je jedna od najpoznatijih i najčasnijih brigada iz Domovinskog rata te da je ponos Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.
Na sastanku s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade ministar Matić je najavio izmjene Zakona o pravima branitelja radi uvođenja reda u zaštiti te populacije. Pozvao je predstavnike te udruge da mu u pisanom obliku dostave prijedloge za rješavanje poteškoća s kojima se suočava braniteljska populacija. Sadašnji zakon ne prepoznaje činjenicu da netko od branitelja ima, primjerice, sedmoro djece, rekao je ministar.
Predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade zatražili su na sastanku od ministra Matića pomoć u stambenom zbrinjavanju 20-ak članova te udruge, većinom podstanara s mnogočlanim obiteljima. Matić je rekao kako je u proteklih 20 godina u rješavanju stambenih poteškoća branitelja bilo svega i svačega te da će se on kao ministar zauzeti da se te poteškoće rješavaju  pošteno i po redu.
Kasno popodne ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović položit će vijence i zapaliti svijeće na spomen-kapeli sv. Križa u bivšoj vojarni Dračevac a zatim će večeras prisustvovati misi zadušnici u crkvi svetog Stjepana na Sustipanu.
Foto: Braniteljski-portal.hr
Izvor: HRT

Akademija-Art