Ministar Jakovina negira da je u sukobu interesaMinistar Tihomir Jakovina, izgleda, ima problema sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, ali i s dugovima

Na imovinskoj kartici ministra poljoprivrede stoji da je i danas stopostotni vlasnik i direktor tvrtke TJ – PROM, registrirane kao poljoprivredna apoteka sa sjedištem u Bukovlju kod Slavonskog Broda. Prema zakonu o sprječavaju sukoba interesa, 30 dana od preuzimanja ministarske funkcije Jakovina se morao riješiti upravljačkih prava. No, to mu ne uspijeva već godinu dana. Evidentno je da nije postupio u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa.
Prema pisanju Večernjeg lista, tvrtka ministra Jakovine u blokadi je već dvije godine, a dužna je oko 150 tisuća kuna. Na popisu dužnika su i Hrvatske vode, gdje je aktualni ministar predsjednik Upravnog vijeća.
Ravnateljica Porezne uprave ignorirala je telefonske pozive i poruke u kojima smo tražili točan iznos poreznog duga tvrtke ministra Jakovine. Na nedavno objavljenom stupu srama nema njegove tvrtke pa se može zaključiti da mu je porezni dug manji od 15 tisuća kuna.

Pred kamere nije htio ni sam ministar. U pisanoj izjavi tvrdi da je upravljačka prava prenio na odvjetnički ured u Slavonskom Brodu, no ne spominje ime tog ureda. 

Moj jedini propust je to što nisam Povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava za što se ispričavam. Što se tiče dugovanja prema trećima, nastalima u doba kada je tvrtka bila aktivna nikada ih nisam osporavao te će ista biti namirena po prodaji tvrtke od strane povjerenika (odvjetnika) na kojeg su prenijeta upravljačka prava, stoji u izjavi.
U vremenima kada država više nikome ne oprašta porezni dug, ministar Jakovina nema mnogo vremena, smatraprof. dr. Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu: Morao bi odmah poduzeti mjere s kojim bi ispravio nastalu situaciju, dakle pokriti dugovanja, zatvoriti firmu budući da mu tu ništa ne koristi da on prenese na nekog trećeg ako firma ne posluje i učiniti sve da smanji štetu koja je nastala. Ako to učini njegovo povjerenje će biti sačuvano, ali ako to ne učini to brzo i odlučno, onda će pasti ljaga i na njega i na cijelu Vladu.
Jakovinu će mimoići i financijska kazna. Naime, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne može djelovati već dvije godine, pa mu kaznu, koja prema zakonu može iznositi i do 40 tisuća kuna, nema tko napisati.

Nakon objave na web stranicama HRT-a, brzo je slijedila reakcija iz Ministarstva poljoprivrede, koju prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

Zbog interesa istinitog informiranja javnosti molimo Vas da Vaš tekst objavljen na stranicama Vijesti HRT "Ministar Jakovina u sukobu interesa" nadopunite cjelovitom izjavom koja je danas tijekom dana upućena dijelu medija koji su tražili izjavu od ministra. Djelomičnim prenošenjem izjave u Vašim informativnim emisijama te na Internet stranicama stvara se kriva slika te krivo informira javnost.
Povodom teksta u Večernjem listu pod naslovom: ”Jakovina direktor tvrtke dužne 150000 kn”, koji je izašao 9.12.2012. godine, ministar Tihomir Jakovina izjavljuje sljedeće: ”U potpunosti odbacujem navode iz teksta u kojem me se optužuje da sam u teškom sukobu interesa jer nikakvog sukoba interesa nema. Naime, tvrtka čiji sam vlasnik je neaktivna, nema zaposlenih i nije (niti je bila) ni u kakvom poslovnom odnosu s tijelima javne vlasti (na državnoj, područnoj ili lokalnoj razini) ili tvrtkama u državnom vlasništvu. To se jednako odnosi i na vrijeme kada sam bio općinski načelnik, kao i od trenutka kada sam postao član Vlade RH.

Nakon dolaska u Vladu RH, društvo TJ-PROM d.o.o. uredno sam prijavio u imovinsku karticu te naveo da je prijenos upravljačkih prava u tijeku, što dokazuje da nisam ništa skrivao niti sam imao namjeru. Sukladno Zakonu, prenio sam upravljačka prava na odvjetnicki ured u Slavonskom Brodu kao što sam i prilikom popunjavanja imovinske kartice i napomenuo. Moj jedini propust je to što nisam Povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava za što se ispričavam.
Što se tiče dugovanja prema trećima, nastalima u doba kada je tvrtka bila aktivna nikada ih nisam osporavao te će ista biti namirena po prodaji tvrtke od strane povjerenika (odvjetnika) na kojeg su prenijeta upravljačka prava.“

Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Željko Šop/Cropix
Izvor: HRT