Skip to content

Ministar ima rješenje za manjak liječnika

ostojic

Čini se kako su brojni liječnici nezadovoljni zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj odlučili sreću okušati u inozemstvu -prikupljaju dokumente za odlazak u inozemstvo. U godini dana moglo bi ih otići 500

Dokumente za rad u zemljama Europske unije do sada je zatražilo 150 hrvatskih liječnika. Ima li među njima onih koji štrajkaju, nije poznato.

Zbog velikog nezadovoljstva liječnika trenutačnim uvjetima rada, predviđa se da bi u godinu dana njih 500 moglo napustiti državu. Najatraktivnije su zemlje poput Njemačke, Velike Britanije te skandinavske zemlje, koje nude vrlo visoke plaće.

Ministar Rajko Ostojić pak poručuje da ima rješenje

“Rješenje su povećanje upisne kvote na Medicinske fakultete. To je do sada isključivo napravio samo Zagreb, a očekujem to i od Rijeke i Splita. I naravno, dolaskom naših ljudi iz dijaspore. Primjerice, njih 30 je ove godine apliciralo da dođu raditi u svoju domovinu’, rekao je Ostojić za Dnevnik.hr.

Nedostaje na više 4.000 liječnika

Dr. Hrvoje Mingo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, potvrdio je da je stiglo 50 zahtjeva za priznavanje kvalifikacija. Kaže da su to uglavnom hrvatski građani koji su radili na području bivše Jugoslavije.

Hrvatska pati od kroničnog manjka liječnika. Kada bi Hrvatska htjela doseći europski standard, trebalo bi nam najmanje 4.000 liječnika.

Da će se u našim bolnicama u budućnosti većem broju zapošljavati liječnici iz drugih zemalja sasvim je sigurno. (Foto: Cropix, Danas.net.hr)