Adil Writer (IND)

Galeriji Zlatni konj, (Sajam automobila „Hrelić“ na Jakuševcu), Zagreb
Stalna svjetska izložba male i minijaturne keramike

Lilliput ceramics
Od 17. 10. 2010. (u 12.00 sati)

Izložbu otvara akademik Josip Bratulić.

Izložba Lilliput ceramics je po opsegu je svojevrsni muzej suvremene umjetničke keramike. Na izložbama održanim, tijekom 2007. i 2008. u Zagrebu, Čakovcu, Opatiji i Rovinju bilježimo preko 10.000 posjetitelja. Kako se radi o kvalitetnoj i zanimljivoj kolekciji, s djelima vrlo poznatih i priznatih umjetnika ovaj postav je prilog nadoknaditi pomanjkanja muzeja keramike u Hrvatskoj.

Anika Teder (EST), Prize

Selektor izložbe Hanibal Salvaro imao je na raspolaganju djela 418 umjetnika iz 76 zemalja, od kojih je odabrao 325 iz 71 zemlje sa svih kontinenata.

Žiri u sastavu: Arnold Annen (Švicarska), Gabi Dewald (Njemačka), Suku Park (Koreja), Diana Silber i Igal Silber (USA), Anamarija Stibilj Šajn (Slovenija) te iz Hrvatske akademik Tonko Maroević kao predsjednik žirija, Valerija Mrkobrad, Saša Pavković i Goran Štimac. Žiri je dodijelio dvanaest nagrada i šesdeset i dvije počasne diplome od kojih je deset pripalo hrvatskim umjetnicima.

Francoise Ruegg (SUI)

Najvažnije značajke ove zbirke su velika umjetnička sloboda korištenja medija keramike. Mali format, s ograničenjem od 17 cm, je ukazao na svoju opravdanost omogućivši mnogim kreativcima ogledanje bez posredovanjana svjetskoj likovnoj sceni.

Gundi Dietz (AUT), Grand Prix

Nijedna tehnika likovnog izražavanja nije ravna keramici po univerzalnosti korištenih sredstava i po prvotnosti postupka. U njoj se zemlja vjenčava s vatrom, a voda i zrak su nemimoilazni svjedoci, u njoj oblici nastaju logikom rasta iz mase i snagom kohezije koja drži na okupu sve čestice.

Lidia Boševski (CRO)

U keramici svaki put iznova oživljuje misao grčkih mudraca o četiri elemenata koji tvore svijet, u njoj se trajno obnavlja mit o demijurškom nastanku ljudskog lika. Širina tvarnih i kulturalnih asocijacija upućuje na područje stvaralačke slobode, ozbiljnost zanata i logika tehnike govore o potrebi stvaralačke discipline, strogosti prema mogućnostima izraza.

Lucija Gudlin (CRO), Prize

Disciplina i strogost još su uvećani zahtjevom za malim formatom, za minijaturnim dimenzijama. Ali ograničenja u veličini mogu i moraju biti pozivom na sabranost. Umjesto razmetljive brbljavosti treba se odlučiti na lapidarnost i sažetost.

Marina Tudjina Badurina (CRO) Croatia prize

A od grumena zemlje može se očekivati da će uzvratiti kozmičkom težinom, od zrna mašte smijemo se nadati prozračnosti i lakoći oblikovanja. Na taj će način sićušna keramika biti i statički uvjerljiva volumenom zaokružena, gravitacijom za tlo vezana, a istodobno spremna za imaginativne uzlete, za levitaciju u prostore onu stranu svakidašnjice i običnosti.

Miro Vuco (CRO)

Treba pozdraviti upornost kojom se obnavlja i nastavlja Svjetska izložba male keramike u Zagrebu. Prevladavanje teškoća koje su spriječile trienalno održavanje znači još jači poziv za održavanje tradicije. Izložba je, naime, zamišljena kao potvrda likovnih dometa sredine u kojoj se izložba održava, kao evokacija dosegnute razine niza naraštaja hrvatskih keramičara ( i inih umjetnika što su se u tom mediju ogledali), ali i kao znak otvorenosti prema svjetskim tokovima, znak potrebe odmjeravanja u univerzalnim razmjerima.


Radenko Adnadj (SRB)

Dakle, i na ovom primjeru neveliki uzorak može poslužiti da u njemu odjekne duh velikih prostranstava, da se prepozna bogatstvo i raznolikost svijeta.

Tonko Maroević

Vilma Vilaverde (ARG)

Info:
lilliput173@zg.t-com.hr

Akademija-Art.hr
11.10.2010.