Milo za drago: BiH pojačala nadzor nad hranom životinjskog podrijetla iz RH

Hrana životinjskog podrijetla koja se iz Hrvatske izvozi u Bosnu i Hercegovinu podvrgnuta je pojačanom nadzoru kvalitete, potvrdio je ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba u izjavi koju u četvrtak prenose banjalučke "Nezavisne novine"

"Naložio sam da svo uzimanje uzoraka (hrane) bude provedeno već na granici", izjavio je Kalaba pojašnjavajući kako će se analiza prikupljenih uzoraka po žurnom postupku raditi u akreditiranim laboratorijima.
Uzimanje uzoraka iz pošiljki hrane do sada se obavljalo na krajnjim odredištima, a čekanje na rezultate analize nije spriječavalo daljnju prodaju uvezene hrane.
Kalaba je potvrdio kako se mjere pojačanog nadzora odnose na prehrambene proizvode iz Hrvatske, ali i na one koji dolaze iz drugih zemalja.
On nije izrijekom potvrdio kako je riječ o recipročnoj mjeri kojom BiH uzvraća na nedavnu odluku hrvatskog Minstarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o zabrani uvoza mlijeka nekih proizvođača iz BiH, no "Nezavisne novine" tvrde kako je upravo to slučaj.
Mjere koje bi se mogle nazavati recipročnim, prema tvrdnjama ovog lista, poduzete su i na razini Republike Srpske. Entitetski ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović uputio je nalog nadležnim inspektorima da pojačaju nadzor nad kvalitetom hrane prispjele iz država regije te da analize kojima ta hrana bude podvrgnuta slijede iste procedure kakve se primjenjuju u državama koje svoju hranu izvoze u BiH.
Promjene zakonodavstva u BiH koje bi omogućile automatsko uvođenje recipročnih restriktivnih mjera u trgovini sa susjedima u srijedu su najavili i predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.
Na sastanku na kojemu su dogovarali programske osnove zajedničkog djelovanja stranaka koje će činiti novu vlast u BiH, oni su se usuglasili kako će parlamentu biti predloženi zakoni o zaštiti domaće proizvodnje kroz uvođenje reciprociteta i poboljšanje carinskih procedura.