Miljenko Jergović : Srda pjeva, u sumrak, na duhove

Miljenko Jergović : Srda pjeva, u sumrak, na duhove

Jergović u ovom romanu oživljava noviju povijest Balkana kroz likove ljude koji simboliziraju ekstreme jugoslavenskog nacionalnog identiteta
 
Ratovi na tom prostoru nisu porušili samo zgrade, kuće i tvornice – oni su urušili čovječnost i samilost u nama i pretvorili nas u zvijeri vođene nacionalizmom. Za ovaj roman Miljenko Jergović dobio je nagradu Angelus, namijenjenu najboljem djelu, poljskom izvorniku ili prijevodu objavljenomu 2011. godini, pisca iz srednje Europe.

Miljenko Jergović rođen je 1966. u Sarajevu. Za prvu pjesničku zbirku Opservatorija Varšava iz 1988. dobio je Goranovu nagradu i Nagradu Mak Dizdar. Početkom devedesetih godina započinje suradnju s Nedjeljnom Dalmacijom, a 1993. seli se u Zagreb. Već prvom zbirkom pripovijedaka “Sarajevski Marlboro” stekao je međunarodno priznanje, a za tu je knjigu primio nagradu za mir “Erich-Maria Remarque”. Napisao je više od trideset knjiga i najprevođeniji je hrvatski književnik posljednjih desetljeća. Za Jutarnji list piše od 2001. godine.