Milanski tjedan mode: Zlatovez D&G-a vs. Pradina optika


Dolce i Gabbana

Na jednom od najpoznatijih tjedana mode luksuzne tkanine i neočekivani uzorci ušli su u modu

Raf Simons odlazi iz kuće Jil Sander! Bila je to udarna vijest Milanskoga tjedna mode s kolekcijama za sljedeću zimu. Iznenađenje se udvostručilo kad ju je smijenila vijest da se u kuću vraća sama Jil Sander. A onda smo vidjeli oproštajnu reviju Rafa Simonsa i doživjeli je kao treće iznenađenje koje vodi pitanju: zašto odlazi tako talentiran dizajner, zašto onaj koji je imenu Jil Sander dao najbolje modele?
Prada opet ide dalje

Bili su to ujedno najbolji modeli protekloga Milan Fashion Weeka! Svjetlost njihovih ploha postala je pravim spomenikom eleganciji mode po kojoj je Jil poznata. Simons je njezin minimalizam doveo do praga SF-a! Zaodijevajući pritom koktel-haljine u pastelne boje žvakaćih guma…

Bojama maline i naranče George Armani oživio je sive tonove dobro krojenih klasičnih odijela muškog kroja, dajući im gangsterski prizvuk, ali se maksimalno odmaknuo od njihove robusnosti koja bi mogla naštetiti ženstvenosti koja mu je uvijek na pameti.


Miuccia Prada

Jasno je i da su sve oči uprte u Pradu, jer ona smjernicama naposljetku uvijek daje novo lice. Sad radi ružna odijela titravog uzorka. Na njih “lijepi” krupno kamenje. Sve izgleda kao greška, ali otvara divne kombinacije samo ako se uzorak ne prostire cijelom figurom.

Lagerfeldova gazela

Dolce i Gabbana, ali i Cavalli, i Marni, i Blumarine… slijede raskoš “zlatoveza” na crnoj podlozi, odnosno metalik mode koja podsjeća na dekore ili na SF vizije u kojima zlato abdicira u korist srebrnoga sjaja. Kolorističke oluje na tkaninama oblikuju se u modele iznenađujućeg učinka. Nekad nježni Blumarine, sad je radikalan u svojoj “trasherskoj” eleganciji. Gucci predvodi crnu sekciju nove modne zime, s lijepim, ali “već viđenim” idejama. Šteta! Lagerfeld je pak “poludio” s krznom za Fendi! Jedan model mu izgleda kao da gazela ide pistom, a ne žena. Modele je kompletirao pojasom koji grije trbuščiće!


Muški kroj: Peter Dundas za kuću Pucci

Izvor: Ana Lendvaj / Večernji list

Akademija-Art