Skip to content

Milanović samouvjeren: MMF nam ne treba, možemo sami

 
Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas da smanjenje rejtinga Hrvatske nije razlog za paniku, nego da dodatno razmislimo koje su naše odluke, te smatra da nam sada nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)
 
"U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami", rekao je u Koprivnici novinarima premijer i predsjednik SDP-a nakon tematsko-izvještajne konvencije SDP-a Koprivničko-križevačke županije.
 
Na upit razmišlja li o rekonstrukciji Vlade s obzirom na natpise u medijima da su ministri inertni, premijer je odgovorio da inertni nisu i da ih neće mijenjati.
 
"Rekao sam bez euforije, ali i bez panike. Ako ministar pomorstva, prometa i infrastrukture radi na restrukturiranju čitavih mega-sustava, ako ministar financija zaista uvodi reda, a to mu nitko ne može osporiti, i time mnogima staje na žulj, jer mnogi su odrasli u neredu i to je njihov humus, onda mi ih ne pada na pamet mijenjati, nego ću im dati još dodatni vjetar u leđa", odgovorio je premijer istaknuvši da u 2013. godini vjeruje u oporavak.
 
"U 2013. godini vjerujem u oporavak, vjerujem u nekakav rast. Sve ovisi o nama, ne o rejting agencijama, ne o sindikatima, ne o Beogradu ili Pešti, nego o nama. Vlada je najodgovornija. Hrvatska narodna banka može nešto, ali njen manevarski prostor je jako mali", rekao je Milanović koji se osvrnuo i na mogućnost dolaska MMF-a.
 
"On može doći samo ako ih mi pozovemo. U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami. Ali, možda ovo nije loše kao upozorenje nekima u Hrvatskoj o tome kakvo je stvarno stanje. Ono je teško, izrazito teško. Nije panično, nije katastrofično, ali je izvanredno, jer smo redovnim smatrali nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. Morat ćemo se vratiti u ciklus rasta i jedino rast garantira posao. Veći problem je niska zaposlenost, nego nezaposlenost. Imamo 350 tisuća građana na burzi, od toga realno 250 tisuća traži posao, ali ni jedno ni drugo nisu presudne kategorije. Presudno je što radi manje od 1,5 milijuna ljudi", rekao je hrvatski premijer.
 
Foto: Denis LOVROVIĆ
Izvor: Hina