Milanović i Janša: Izgladili smo nesuglasice


 

Teških pitanja nema
 

Ono što nas je mučilo godinama sada je u rukama suda. Izgladili smo sve nesuglasice, ako ih je i bilo. Izjavio je premijer Zoran Milanović nakon susreta sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u mariborskom dvorcu. Premijeri su razgovarali o odnosu dviju država i otvorenim pitanjima poput Ljubljanske banke.
 
Kako je objavila Vlada na Twitteru, Milanović je najavio i eventualnu zajedničku sjednicu hrvatske i slovenske vlade. Premijeri su naglasili želju za dobrom suradnjom unutar EU-a te mogućnost financiranja projekata iz fondova. Zajedno nas je 6,5 milijuna, to je malo i moramo vidjeti mogućnosti sinergije. Ozbiljnih otvorenih pitanja nema i pred nama je vrijeme drugačije, kvalitativne suradnje, kazao je Milanović.
Janša je kazao kako se problem štediša mora riješiti na dobrobit svih građana. Kao i sva ostala pitanja, i ovo ćemo nastojati riješiti bez velike pompe. Obje vlade imaju za cilj dobru suradnju među državama te rješavanje otvorenih pitanja. RH je imenovala komisiju za postupak arbitraže, a Slovenija će do ljeta imenovati svoju, kazao je Janša te istaknuo da očekuje rješavanje tog otvorenog pitanja. Dodao je da je slovenski interes da se EU proširuje te da i Hrvatska što prije postane članica EU-a i eurozone.
 
Ljubljana traži službeno objašnjenje
 
Štediše Ljubljanske banke u Hrvatskoj još nisu dobili svoj novac. Njihova potraživanja, koja Ljubljanska banka nije priznavala, država je početkom devedesetih pretvorila u javni dug, a zatim svoja potraživanja prema Ljubljanskoj banci ustupila hratskim bankama. Time su one postale novi vjerovnici Ljubljanske banke. Nitko ne zna tko će isplatiti dug – slovenska država, Nova ljubljanska banka ili netko treći.
 
Zagreb se povukao, Ljubljana šuti
 
Ljubljana smatra da pitanje devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesije. Treba naći odgovarajuću ustanovu koja bi se tim pitanjem bavila budući da se Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu proglasila nenadležnom.
Zagreb očekuje da se Ljubljanska banka tretira kao separatno pitanje, da ni na koji način ne bude povezana sa slovenskom odlukom o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odbacila je tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke ide u sukcesiju. Dodala je da je postojao zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. To je zatraženo i Baselska banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti, istaknula je.

Izvor: HRT

Akademija-Art