Skip to content

Milano prometno najzagušeniji europski grad



Milano je najgori europski grad kada je riječ o prometnim gužvama, tvrdi  američka udruga Inrix koja se bavi istraživanjem stanja u prometu koristeći se podacima europskog ureda za statistiku Eurostata
Taj je sjeverni talijanski grad prvi na ljestvici 25 prometno najzagušenijih europskih gradova. Nakon Milana odmah su Bruxelles i belgijski Anvers, a četvrto mjesto zauzeo je Pariz. Ured raspolaže podacima iz 13 europskih država. 

U vrhu su zemalja s najlošijim prometnim stanjem Belgija, u kojoj su vozači 2011. u prometnim gužvama izgubili 55 sati, što je dva sata manje nego godinu prije, zatim Nizozemska u kojoj su vozači u automobilima proveli 50 sati, što je u odnosu na 2010. četiri sata manje. Zatim dolaze Francuska i Njemačka s 36 sati izgubljenih u automobilu. Prometno najprotočnije zemlje su Luksemburg, Mađarska i Irska. 

Zanimljivo je da su prometne gužve između 2010. i 2011. najviše smanjene u zemljama koje su ujedno i najpogođenije krizom, za 49% u Portugalu, za 25% u Irskoj, za 15% u Španjolskoj i za 12% u Italiji. No kriza koja potresa eurozonu nije, kako navodi Inrix, poštedjela ni gospodarski snažnije europske države. Prometne su gužve malo manje i u Njemačkoj, za oko 8%, u Nizozemskoj 7% te u Belgiji 3%. 

Prometne gužve na cestama i na autocestama odličan su ekonomski indikator koji nam, među ostalim, pokazuje odlaze li ljudi na posao, isporučuju li tvrtke svoje proizvode, troše li ljudi, smatra direktor komunikacija i marketinga u Inrixu Jim Bak.

Izvor: HRT

Akademija-Art