Milan Bandić u Zagrebu postavlja tri spomenika Majci Terezi

Majka Tereza, nobelovka i humanitarka, jedna je od najpoznatijih ličnosti 20. stoljeća i počasna građanka Zagreba. Osim ulice nazvane njoj u čast, Zagreb ima čak tri njezina kipa, od kojih dva koštaju gotovo pola milijuna kuna i nisu nigdje postavljena

 
Svoje mjesto našao je samo jedan, koji se nalazi ispred Albanske katoličke misije u Babonićevoj ulici. Bio je to i prvi zagrebački kip Majke Tereze u nizu, a Gradu ga je 2007. poklonila Albanska katolička misija.
Zaboravljen u ljevaonici
Sada Grad, bez natječaja i mišljenja nadležnih institucija, izrađuje već treći kip Majke Tereze, ovaj put kipara Vlade Radasa, za koji je namijenjeno 300 tisuća kuna. Otkriveno je to slučajno, rebalansom proračuna, kada se nadležni Odbor za kulturu zapitao zašto se prebacuje taj novac. Tko je naručio, odredio lokaciju, izabrao i platio kipara, iz mjerodavnog Ureda za prostorno uređenje nisu znali odgovoriti.
– Ne znam je li to baš zakonito, da se tako odlučuje o nečemu o čemu Zagrepčani nisu obaviješteni. Zar Zagrebu treba još jedna takva sramota? – pita se povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Naime, 2009. gradonačelnik Milan Bandić, bez odluke Skupštine i mišljenja stručnjaka, platio je 187 tisuća kuna izradu replike kipa Majke Tereze, veličine 3,4 metra, a danas taj kip stoji zaboravljen u ljevaonici Ujević. Izradio ga je makedonski kipar Tome Serafimovski, poznat i kao autor kontroverznog kipa Ljudevita Gaja u Gajevoj ulici, a slične replike njegovih kipova Majke Tereze nalaze se u Skopju i Vatikanu. Prije tri godine, postavljanje tog brončanog kipa izazvalo je kontroverze zbog izbora lokacije. Naime, htjeli su ga smjestiti nasuprot kipu Augusta Šenoe, na križanju Vlaške i Branjugove ulice, uz ulaz u Nadbiskupski dvor, što je izazvalo kulturni skandal i ostavke.
– Odbacili smo to postavljanje očajnog spomenika na pogrešnoj lokaciji. No, Ured za prostorno uređenje određuje gdje će se postaviti, nas samo pitaju za mišljenje – kaže Silvije Novak, pročelnik gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. No, iako nadležni ured ne zna gdje bi trebao biti smješten treći kip, to zna njegov autor Vlade Radas, poznat i kao autor spornog kipa Marka Marulića ispred Državnog arhiva.
– Postavit će se u Ulici Majke Tereze, na ulazu u bolnicu Vrapče. Tamo se nalazi krasna livada i park, pa sam je okrenuo da gleda prema bolnici, kao da ulazi među napuštene, odbačene i bolesne. Gipsani model napravio sam prije godinu dana – kaže Radas.
Haljina od zlata
Kip bi trebao biti u prirodnoj veličini, s postoljem visine 160 centimetara, odliven u bronci, dok bi haljina Majke Tereze trebala biti izrađena od bijelog zlata. Radas kaže da je samoinicijativno ponudio Bandiću kip Majke, i to kad se u njegovu kvartu Vrapču otvarao park.
– On je oduševljeno prihvatio i odmah rekao da mu što prije pošaljem dokumentaciju – priča Radas. Na upit o honoraru kaže da je to nikakav novac, ali nije htio reći koliko je dobio. – Od umjetnika se danas očekuje da rade gratis, a da kažem koliko sam dobio, degradirao bih struku – objašnjava Radas, koji se na iznos od 300 tisuća kuna namijenjenih izradi kipa samo nasmijao.

Na fotografiji: Ul. Majke Tereze- Kip u prirodnoj veličini, od bronce i bijelog zlata, kipara Vlade Radasa, trebao bi se smjestiti ispred bolnice Vrapče (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)
Izvor: Jelena Kovačević/VLM

Akademija-Art