Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska

Uskoro

Predsjednik žirija je Irek Mukhamedov, zvijezda Boljšoj teatra
Međunarodno baletno Mia Čorak Slavenska osnovalo je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika zajedno s Hrvatskom glazbenom mladeži. Bijenalno baletno natjecanje prvi put održalo se 2006. godine , a od 2010. godine je međunarodnog karaktera. Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mie Čorak Slavenske koja je ostvarila zavidnu karijeru u inozemstvu, posebice u SAD-u, te je tijekom 20. stoljeća svojim likom i djelom afirmirala hrvatsku baletnu umjetnost u svijetu.
Foto iznad: George Stanciu i Yuka Ebihara – dobitnici zlatne medalje u Kategoriji C na Medunarodnom baletnom natjecanju Mia Čorak Slavenska 2010. (Foto: Saša Novković)

Ovogodišnje međunarodno baletno natjecanje ponovno se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, a predsjednik žirija je svjetski proslavljeni baletni umjetnik Irek Mukhamedov, zvijezda moskovskog Boljšoj teatra i Royal Opera House Covent Gardena u Londonu. Ostali članovi žirija su proslavljeni međunarodni baletni umjetnici poput Joyce Cuoco, Joze Borčića, Ljubinke Dobrijević, Yelka Yureshe i Svebora Sečaka, predsjednika HDPBU-a.


Ovidiu Chitanu  – dobitnik srebrne medalje u Kategoriji B na Medunarodnom baletnom natjecanju Mia Čorak Slavenska 2010. (Foto: Saša Novković)

Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se čak 72 kandidata iz 17 zemalja svijeta: SAD, Australija, Italija, Japan, Kanada, Moldavija, Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Portugal, Slovenija, Makedonija, Bugarska, Rumunjska, Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Natjecanje se organizira na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koje je suorganizator ove međunarodne manifestacije.  Natjecanje je 29. lipnja od 18 -23 sata i 30. lipnja od 11 – 13 sati otvoreno za javnost, a Gala koncert i dodjela nagrada održat će se u subotu 30. lipnja 2012. u 19.30  u HNK u Zagrebu. 
 
 
Dmitry Timofeev i Rieka Suzuki – dobitnici Grand Prixa na Medunarodnom baletnom natjecanju Mia Čorak Slavenska 2010. (Foto: Saša Novković)
 
Natjecanje je podijeljeno u tri starosne kategorije: kategorija A do 18 godina, kategorija B od 18 do 22 godine i kategorija C od 22 do 28 godina. Dok najmlađa kategorija izvodi samo klasiku, u ostalim dvjema kategorijama se uz djela klasičnog baletnog repertoara mladim plesačima pruža prilika da se iskažu i u suvremenom plesnom izrazu kroz vlastite ili tuđe koreografije, tako da je ovo natjecanje spoj izvrsnosti, tradicije i suvremenosti.
Nives Gajdobranski
 
Akademija-Art