Merkel: Njemačka će učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje

merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da će Njemačka učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje za proračun EU-a dok britanska vlada zaoštrava svoje stajalište prije važnog summita u studenome

"Njemačka će učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s irskim premijerom Endom Kennyjem koji boravi u posjetu Berlinu.
"I Irska će – o tome smo razgovarali – učiniti isto, a poslije ćemo pratiti kako stvari teku", dodala je kancelarka.
"Idućeg tjedna ću opet izravno razgovarati s Davidom Cameronom, u stalnoj smo vezi s Velikom Britanijom", podsjetila je.
U srijedu su euroskeptici i laburistička oporba zadali težak udarac britanskom premijeru Davidu Cameronu u prigodi neobvezujućeg glasovanja u parlamentu, odbacivši njegov prijedlog o zamrzavanju europskog proračuna ne bi li ga nagnali da se izbori za smanjenje.
Cameronu prijeti izolacija nepunih mjesec dana uoči izvanrednog summita koji se održava 22. i 23. studenoga kako bi se utvrdio iznos obveza za razdoblje 2014-2010.
"Bezuvjetno je nužno da narodi u Europi i eurozoni vide da se nadzire donošenje odluka njihovih čelnika a jedna od tih odluka je donijeti proračun kako bi EU mogao obavljati svoj posao od 2014. do 2020.", kazao je pak Kenny čija zemlja u siječnju prestaje predsjedati EU-om.
"Nadam se da ćemo u tome uspjeti zahvaljujući raspravi između političkih čelnika", dodao je.
Foto: AP