Merkel dobila i treći mandat: Ipak će morati u široku koaliciju sa socijaldemokratima

Merkel-pobijedila-getty

Merkel-pobijedila-getty

Angela Merkel slavi nakon izbora i ostaje njemačka kancelarka

Merkel je poručila članovima svoje stranke da slobodno mogu slaviti nakon što su došli rezultati izlaznih anketa koje nedvosmisleno pokazuju da će Merkel biti premijerka i treći mandat.

Njezini su demokršćani, prema izlaznim anketama televizije ARD, dobili oko 42 posto glasova. Međutim, loša vijest za stranku je ta njezini preferirani koalicijski partneri, Slobodni demokrati, možda neće dobiti pet posto glasova nužnih za ulazak u parlament.

Merkel će zbog toga biti prisiljena na široku koaliciju sa socijaldemokratima koji su, prema anketama, dobili oko 26 posto glasova.

Velika izlaznost

Izlaznost je bila veća nego na prošlim izborima. Do 14 sati na birališta je izašlo 41,4 posto birača, što je značajno više nego na izborima 2009. kada je glasalo 36,1 posto ljudi koji imaju pravo glasa.

Oko 30 posto glasača u gradovima koristilo je mogućnost slanja glasačkog listića poštom. Manipulacija tim glasovima je teoretski moguća. 2002. godine došlo je do manipulacija na izborima u Dachauu kada je krivotvoreno 400 takvih listića. Prijevara je otkrivena jer su svi listići bili popunjeni istom kemijskom olovkom. Za glasanje se 2005. godine koristilo i računalo, a 2009. godine njegovo je korištenje ukinuo Savezni ustavni sud jer izborni postupak mora biti proveden javno. (Foto: Guliver Image/Getty Images, Index.hr)