Međunarodni uspjeh Filipa Merčepa

filip mercep-foto

Sve čemu se potajno nadao, naposljetku se i ostvarilo: sjajni mladi hrvatski glazbenik Filip Merčep odnio je drugo mjesto na velikom natjecanju Universal Marimba Competition u Belgiji, jednom od najprestižnijih, koje u svijetu marimbe ima težinu usporedivu s najvećim svjetskim natjecanjima poput Chopin u Varšavi ili Čajkovski u Moskvi.

Natjecalo se čak 40 natjecatelja iz cijeloga svijeta za umjetnički prestiž i vrijedne nagrade u ukupnoj vrijednosti od 50.000 eura, uključujući koncertne marimbe, snimanje CD-a i međunarodne koncertne nastupe, pa je tako Filipov uspjeh još jednom potvrdio da je doista jedan od najdarovitijih glazbenika svoje generacije.

Filip prima nagradu

Filip je prvi Hrvat koji je nastupio na jednom takvom velikom marimbističkom natjecanju, a u prvoj kratkoj izjavi istaknuo je kako je iznimno ponosan što je predstavljao Hrvatsku, udaraljkašku školu svojega profesora Igora Lešnika, te svoje umijeće na jednom tako prestižnom glazbenom događaju.

Natjecanje se odvijalo u 4 zahtjevne etape, a već nakon prve konkurencija se prepolovila. Za polufinale strogi žiri sastavljen od najpriznatijih imena svjetske marimbističke i udaraljkaške scene odabrao je samo 10 natjecatelja, a finale je zaslužilo njih samo 3 – uz predstavnike Japana i Tajvana tu se našao i naš Filip Merčep.

Filip s drugim finalistima natjecanja

U finalu je Filip izveo 15-minutni solistički program po slobodnom izboru te koncert svojeg učitelja Igora Lešnika “Water Sculpture” uz pratnju Komornog orkestra Novosibirske filharmonije. Ovo novo djelo praizveo je u svibnju ove godine uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Trud, sati vježbanja i svakodnevni rad ponovno su se isplatili, a Filip je primio još jednu – veliku međunarodnu – potvrdu svojega umijeća i umjetničkog puta. Svi koji su dosad imali priliku doživjeti Filipa na sceni, ističu njegovu izuzetnu muzikalnost, pojavu i scenski nastup, a za vjerovati je da će ova nagrada biti i poticaj za nove koncertne susrete s publikom širom Hrvatske.

Filip u zagrljaju profesora Lesnika

Na taj način i mnogi koji to dosad nisu, dobit će priliku da dožive ovog sjajnog mladog glazbenika te zajedno s njim, u skladu s njegovim sloganom – “Osjete glazbu – Osjete marimbu”!