Međunarodna izložba minijatura u Vršilnici u Novim dvorima

Vrsilnica

U petak, 24. svibnja 2013. u 19 sati, u Vršilnici u Novim dvorima u Zaprešiću otvara se tradicionalna međunarodna izložba Minijature. Vršilnica inače predstavlja jedinstveni izložbeni prostor, radi se o gospodarskom objektu iz XVII. stoljeća, spomeniku nulte kategorije

Izložbu će otvoriti glazbenik Davor Gobac. Nakon otvorenja izložbe ispred Vršilnice sviraju: Bruno Crnečki trio (jazz), Groovy (acappella kvintet) i Lost Oscars (garage, indie). Izložba je otvorena do 10.06., svakim danom od 15,00 -20,00.

16. godinu zaredom Udruga likovnih stvaralaca (ULS) organizira Minijature sa željom da njeguje i predstavi suvremeni likovni izričaj u malom formatu – do 15 centimetara veličine. Da bi taj izričaj bio doista reprezentativan, od prošle godine uvedena je praksa žiriranog natječaja. Ove je godine na natječaj pristiglo 333 domaćih i stranih autora, a stručni žiri je izabrao njih 140. Sudjeluju autori iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BIH, Crne Gore, Rumunjske.

Izabrani radovi pokazuju širok raspon likovnih tehnika, motiva i pristupa malom formatu: od svježine crteža, atmosferičnosti ulja na platnu, preciznosti kolaža preko grafičkih eksperimenata, skulptura i umjetničkog nakita u raznim materijalima do minijaturnih video projekcija i intimističkih umjetničkih instalacija. Oni pokazuju da manji format ni u kom slučaju nije i manje vrijedan, niti nužno zlo, nego stvaralačka mogućnost koja, baš zbog svoje zadanosti, može dati novo značenje izrazu: “Manje je više”.

Među izabranim radovima posebno su se istakli radovi dvojice autora te će im biti dodijeljene dvije jednakovrijedne nagrade: Grgur Akrap je u svojim radovima pokazao slikarsku uvjerljivost unutar koje uspješno “razgovaraju” reminiscenca na stare majstore i njihova suvremena negacija; i Darko Brajković čiji je rad minuciozna koloristička igra izvedena od specifičnog materijala, a u sebi nosi čaroliju opt-arta i odvodi nas u svoj autohtoni mikrokozmos.

Hana Lukas Midžić

foto-galerija 

TKO JE ULS?

Udruga likovnih stvaralaca (ULS) sa sjedištem u Zaprešiću djeluje od 1980. godine i okuplja velik broj umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Redovite izložbe ULS-a su osim Minijatura i već poznata kolonija „Akvareli na skeli” te godišnja izložba članova. Svojim radom promovira mlade umjetnike kao i one afirmirane. Deset godina Udrugu vodi osam volontera (Irena Škrinjar, Gabrijela Rukelj, Silvio Balija, Šimun Tolić, Mirko Škoc, Ivan Majzec, Iris Poljan, Ivan Čačić) koji pomažu oko organizacije izložbi, od administracije, prikupljanja radova, fotografiranja radova, grafičke pripreme pa sve do likovne postave i komunikacije s medijima.

PROJEKT REVITALIZACIJE „KUĆE MAROF”

22.11.2012. ULS-u je dodijeljena koncesija u trajanju od dvadeset godina za korištenje kulturnog dobra – stambene zgrade “Kuće Marof” u povijesnom kompleksu Novi dvori. Novi dvori su zaštićeni reprezentativan spomenički kompleks s bogatom povijesti nastajanja u kojem se nalaze dvorac Jelačić, grobnica obitelji Jelačić, neogotička kapela sv. Josipa, kukuružnjak, Muzej „Matija Skurjeni” (nekadašnje spremište plodina), Vršilnica, te bivša mljekara (Kuća Marof). Revitalizacija Novih Dvora započela je: obnovom dvorca, vrtlareve kuće prenamjenjene u restoran te izgradnjom golf terena.

Osim grada Zaprešića kvalitetu ULS-a i njezinog programa prepoznalo je i Ministarstvo kulture – Konzervatorski zavod koje je uputilo pismo podrške u kojem se pozitivno izjasnilo o ULS-u kao idealnim korisnikom Kuće Marof s obzirom na konzervatorske smjernice.

Jako puno posla je već odrađeno što se tiče potrebne dokumentacije, projekt je u visokom stupnju pripremljenosti i kao takav mogao bi konkurirati za strukturne fondove već u 2014. godini. Vraćanje građevina u život, a time i ambijenta čitavog kompleksa dug je i složen proces, koji zahtjeva spregu kreativnih impulsa, znanja i materijalne potpore.