Meandarmed​ia: nova knjiga autora Tropskog baroka i Žena mojega oca

Kreolska naslovnica web

José Eduardo Agualusa: Kreolska nacija, roman

José Eduardo Agualusa rođen je 1960. u gradu Huambu u Angoli. Radi kao novinar. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika.

U mojoj zemlji stvarnost je moćnija od fikcije», napominje Agualusa, koji je mnoge neobične slučajeve pretočio u književnost, stvorivši snažne likove i zanimljive zaplete u svojim knjigama. Stoga su prema mnogim njegovim knjigama snimljeni filmovi. Lula Buarque de Hollanda režira film prema romanu Prodavač prošlosti, a Belisário Franca film prema romanu Kreolska nacija. Engleskinja Karen Boswall, koja živi u Mozambiku, režirat će film prema romanu Žene mojega oca, u kojem se i sama pojavljuje. A Portugalka Joana Porto priprema film prema romanu Kišno razdoblje.

Dosad je objavio dvadesetak proznih djela, među kojima: A Conjura (Zavjera), 1989., Nagrada Revelação Sonangol, A Feira dos Assombrados (Sajam zapanjenih), 1992., Estação das chuvas (Kišno razdoblje), 1996., Nação Crioula: a correspondência secreta de Fradique Mendes (Kreolska nacija: tajna prepiska Fradiquea Mendesa), 1997. – Glavna nagrada za književnost RTP, Fronteiras Perdidas, Contos para viajar (Izgubljene granice, priče za putovanje), 1999. – Glavna nagrada za pripovijetku Portugalskog društva pisaca, A Substância do Amor e Outras Crônicas (Srž ljubavi i druge kronike), 2000., Estranhões e Bizarrocos (Čudnice i Bizarnice), 2000. – Glavna nagrada za ilustraciju Portugalskog instituta za knjigu i knjižnice, Glavna nagrada za dječju književnost Fondacije «Calouste Gulbenkian», O homem que parecia um domingo (Čovjek koji je izgledao kao nedjelja), 2002., O ano em que o Zumbi tomou o rio (Godina u kojoj je Zumbi zaposjeo rijeku), 2002., Catálogo de Sombras (Katalog sjena), 2003., Vendedor de Passados (Prodavač prošlosti), 2004. – Nagrada britanskog časopisa Independent, Os passageiros em trânsito (Tranzitni putnici), 2006., As mulheres do meu pai (Žene mojega oca), 2007., O Barroco Tropical (Tropski barok), 2009., Milagrário Pessoal (Osobna zbirka čudesa), 2010, Teoria Geral do Esquecimento (Opća teorija zaborava), 2012.

O knjizi

Epistolarni roman Kreolska nacija djelo je koje se stvara kroz dijalog između književnosti i povijesti. Vraćanje u prošlost u ovom romanu ima funkciju rekonstrukcije prošlosti, i u tom se povratku dotiču pitanja portugalskog kolonijalizma u Angoli, ropstva u Brazilu, trgovine crnim robljem preko Atlantika.
Kreolska nacija je brod pun glasova koji jedri Atlantikom. Posljednji brod koji je prevezao crno roblje iz Angole u Brazil, a na kojem plovi i Fradique Mendes, Portugalac, ali dovoljno otvoren da se protivi takvoj trgovini.
Upravo na tromeđi tih prostora, bliskih ali svaki sa svojim karakteristikama – Angola, Brazil, Portugal – gradi se ova priča koja svjedoči o isprepletanju različitih kultura na povijesnim temeljima.

Zanimljiv je i put glavnog lika romana – Carlosa Fradiquea Mendesa, koji se u javnosti prvi put pojavljuje u novinama Revolução de Setembro (Rujanska revolucija) iz 1876. kao autor pjesama skupljenih pod nazivom Lapidárias. Riječ se zapravo o pjesniku kojega je stvorila grupa portugalskih intelektualaca, među kojima Eça de Quieroz, Antero de Quental i Ramalho Ortigão. Isti se lik zatim pojavljuje u noveli Mistério da Estrada de Sintra (Tajna ceste za Sintru) koju potpisuju Ramalho Ortigão i Eça de Queroz, a 1900. godine njegova pisma „skupio je” i objavio Eça de Queiroz pod nazivom A correspondencia de Fradique Mendes (Prepiska Fradiquea Mendesa). Godine 1928. Eçin sin još objavljuje Cartas inéditas de Fradique Mendes e mais páginas esquecidas (Neobjavljena pisma Fradiquea Mendesa i još neke zaboravljene stranice), da bi naposljetku taj književni lik, koji se već pojavio u nekoliko djela, te je time očito najzastupljeniji lik u portugalskoj književnosti, preuzeo mjesto protagonista u ovom Agualusinom romanu s podnaslovom Tajna prepiska Fradiquea Mendesa, te čak slao pisma Eçi de Queirozu i u fikciji vodio dijalog sa svojim stvarnim tvorcem.