Mateja i Stanko Židov: Opet bismo bježali s djetetom

Prinova u kući uvijek znači sreću i veselje, a u božićno doba sreća i veselje još su veći, pogotovo ako prvi put taj obiteljski blagdan slavite u vlastitoj kući

 
Upravo to doživjeli su Mateja i Stanko Židov, mladi par čiji je bijeg s malim djetetom od koprivničkog Centra za socijalnu skrb, koji im je dijete želio oduzeti, ganuo cijelu Hrvatsku. Nedavno su dobili drugo dijete, curicu Doroteju.
Pravu policijsku potjeru u listopadu prošle godine socijalni su radnici organizirali pod izlikom da je Mateja, tada 17-godišnja majka malog Dorijana, nesposobna brinuti se o djetetu, da je Dorijan zapušten i prljav. Za Stankom je čak bila raspisana tjeralica, kao da je oteo maloljetnicu s djetetom. Skrivali su se najprije kod njezine sestre u Slatini, pa kod njegove sestre u Koprivničkim Bregima, pa u sigurnoj kući u Zagrebu, a nakon desetak dana uslijedio je obrat – tadašnji ministar Darko Milinović naredio je reviziju cijelog slučaja, inspekcija je pokazala da je Centar za socijalnu skrb postupio protuzakonito, ravnateljica je smijenjena, a liječnik je utvrdio da je Dorijan normalno, zdravo dijete. Mateja i Stanko potom su se vjenčali i uskoro vratili u svoju kuću u Koprivničkome Ivancu, iz koje su bili pobjegli.
– Ne volimo se toga prisjećati, ali da smo danas u istoj situaciji, ponovno bismo tako postupili. Znali smo da nam nepravedno žele oduzeti Dorijana. Voljeli smo se i dobro smo se brinuli o njemu – rekli su nam ovih dana, kad su se pripremali za prvi Božić u svome domu, sada kao četvoročlana obitelj.
To nije njihov subjektivni doživljaj, to je potvrdio i Centar za socijalnu skrb (pod novom ravnateljicom) jer im je početkom prosinca ove godine u potpunosti ukinuo nadzor.
Što danas misle, zašto se protiv njih podigla takva hajka?
– Imamo osjećaj da su Dorijana nekome namijenili, nekome tko nema djece. Htjeli su iskorisiti to što je Mateja bila maloljetna, a ja bez posla – veli Stanko.
Mladi par sada kuje planove. Kad dvomjesečna Doroteja malo poraste, mama Mateja namjerava završiti srednju školu, koju je na kraju drugog razreda prekinula nakon što je rodila Dorijana. Želi biti pekarica. Stanko i dalje traži stalan posao, a u međuvremenu se snalazi nadničarenjem.
– Naravno da će nam ovaj Božić biti poseban. Prošli smo proveli u stanu koji nam je Grad Koprivnica privremeno dao na raspolaganje, dok se situacija ne smiri, a tada još nismo znali kako će sve to s nama završiti – vele Mateja i Stanko.
Vesela je i Stankova baka, 92-godišnja Elizabeta Čavlek, koja živi u susjedstvu. Zahvaljujući Večernjakovim tekstovima o Stanku i Mateji, ona je nakon 40 godina vidjela svoju unuku. Marina Čavlek-Pavlić iz Dugog Sela prepoznala ju je na slici u novinama i odmah je došla posjetiti. Veze su ostale…
– Samo nek’ su deca dobro, ostalo bu Bog dal – kaže baka Elza.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr