‘Marš milijuna’ u središtu Kijeva – srušen Lenjinov kip

ukrajina

Oko 200.000 proeuropski orijentiranih Ukrajinaca prosvjeduje na glavnom trgu u Kijevu, Trgu neovisnosti

Prosvjednici traže odlazak predsjednika Viktora Janukoviča zbog njegova odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om i okretanja Rusiji. Prema najnovijim informacijama dali su Janukoviću rok od 24 sata da raspusti Vladu.

Prosvjednici su srušili Lenjinov kip na glavnom trgu. Rušenje spomenika njihov je odgovor na ruske pritiske kojima želi prisiliti Ukrajinu da ostane u njihovoj interesnoj sferi. Na Trgu neovisnosti izmjenjuju se govornici, oporba, pristaše europske Ukrajine. Na skupu je i kći bivše premijerke Julije Timošenko. Pročitala je poruku svoje majke u kojoj Ukrajince poziva da ostanu na Trgu sve dok Janukovič ne odstupi s vlasti.

Kolona s 30 tisuća ljudi uputila se s trga prema zgradi ukrajinske vlade. Prosvjednici podižu barikade i poručuju – ovdje ćemo dugo ostati. Istodobno, malo dalje, ispred zgrade ukrajinskog parlamenta okupljaju se pristaše vlade i predsjednika. Stanje u ukrajinskome glavnom gradu sve je napetije. Prema službenim procjenama, red i mir čuva pet tisuća policajaca. (Foto: Reuters, HRT)