Marko Marković: Spomenik protestu

spomenik protestu

spomenik protestu

UrbanFestival13, koji se ovo godine organizira pod motom Natrag na trg!, u petak 13. rujna, predstavlja performans Marka Markovića ‘Spomenik protestu’. Performans se održava na Trgu Franje Tuđmana, s početkom u 17 sati

‘Spomenik protestu je akcija koja podiže spomenik u čast ‘malom čovjeku’, svima koji shvaćaju važnost borbe za svoja prava i prava drugih. Akcija je posvećena svim hrabrim ženama, muškarcima, mladima i starima koji dižu svoj glas i koračaju ulicama. Živi spomenik je poticaj drugima da počnu aktivno djelovati protiv represivnih normi vladajućeg aparata, on je poziv na samoorganizirani otpor.

Naša je dužnost upozoravati na društvene probleme, nuditi rješenja i zahtijevati odgovore. Naša je odgovornost i obaveza suprotstavljati se ekonomskoj nejednakosti, ustrojstvu klasnih razlika, netoleranciji te drugim represivnim oblicima i mjerama koje nameću vladajuće strukture.’ M.M.

O umjetniku: Marko Marković, rođen u Osijeku, diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2007. Istražuje različite medije, video, instalaciju, ambijent, performans i hepening. Često u svoje radove uključuje publiku i tretira njihovu participaciju kao izražajno sredstvo. Osnivač je i član fleksibilne formacije Adistia, grupe pojedinaca koja djeluje kroz performans, kao umjetnička grupa, umjetnička komuna ili organizacija. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Frontmen je punk/noise/electro benda Ilija i zrno žita. 2011. je primio nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog vizualnog umjetnika.

U 12 godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cjelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje nam dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival13 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta.

Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu namjeravamo istražiti koje su političke i ekonomske promjene utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražujemo trgove u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do prosinca 2013. u prvoj etapi projekta otvaramo prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

Program u tekućoj godini:

13.9., Trg Franje Tuđmana
Marko Marković – ‘Spomenik protestu’, performans

21.-27.10., zagrebački trgovi
Vježbanje nenastanjivih prostora, radionica; voditeljica Selma Banich,

*datum naknadno, Cvjetni trg
Ligna, Prva internacionala šoping centara, performans

Kustosice: Ivana Hanaček i Ana Kutleša.