Marijan Trepše: Retrospektiva

Umjetnički paviljon, Ulica kralja Tomislava 22, Zagreb

Marijan Trepše
Retrospektiva
od 18. 11. 2010. (u 19.00 sati) do 23. 01. 2011.

Na izložbi se predstavlja oko 170 djela iz svih faza umjetnikova rada, a mnoga će od njih publika i kritika (neka i antologijskog karaktera) imati priliku vidjeti po prvi puta. Umjetnine su prikupljene iz najznačajnijih hrvatskih galerija i velikog broja privatnih zbirki.

Nakon održanih retrospektiva u Umjetničkom paviljonu tijekom proteklih deset godina Gecana i Uzelca, Trepšeova retrospektiva dati će mogućnost odnosa iščitavanja međusobnog umjetničkog odnosa ovih velikana hrvatske umjetnosti koji su u mnogim aspektima odredili nacionalnu umjetnost trećeg i četvrtog desetljeća prošlog stoljeća. Autor izložbe je dr. sc. Zvonko Maković, profesor na odsjeku Povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Marijan Trepše (1897. – 1964.) nedvojbeno je jedna od ključnih ličnosti hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Javio se vrlo rano i bio odmah zapažen kao izniman talent, a njegov udio na izložbama Proljetnoga salona smatra se važnim. Zajedno s Uzelcem, Gecanom i Varlajem predstavlja sponu koja će rano umrloga Miroslava Kraljevića učiniti protagonistom prvoga vala moderne i aktualizirati kako njegovu ekspresivnost približivši je aktualnome stilu, tako i Kraljevićevo tumačenje Cézanneove doktrine. Trepšea su generacijski prijatelji smatrali da se svojim ranim radovima, crtežima, grafikama i slikama najviše približio Kraljevićevu osebujnu stilu.

Godine 1914. upisao se na Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt, na slikarski odjel kod Bele Čikoša Sesije. Na studij u Prag odlazi 1918. godine gdje tijekom te i slijedeće godine pohađa akademiju. U Pragu se ponovno susreće s Uzelcem, Varlajem i Gecanom. Njih četvorica tvorit će tzv. Grupu četvorice, odnosno Prašku četvoricu koja će od 1919. do 1921. dati iznimno važno obilježje izložbama Proljetnog salona. Od 1920. do 1922. boravi u Parizu i pohađa Académie de la Grande Chaumiére. Osim slikarstva i grafike, Trepše se sredinom dvadesetih intenzivno bavi kazališnom scenografijom (poglavito u HNK u Zagrebu) i izradom nacrta za vitraje.

Trepšeovo je mjesto odavno valorizirano i pozicionirano na sam vrh naše umjetnosti prošloga stoljeća. Od njegove posljednje retrospektive prošlo je 35 godina pa je predstojeća izložba u Umjetničkom paviljonu prilika za novu interpretaciju impozantnog Trepšeovog opusa. Na izložbi će biti predstavljeno oko 170 djela iz svih umjetnikovih faza, a mnoga će od njih publika i kritika (neka i antologijskog karaktera) imati priliku vidjeti po prvi puta. Umjetnine su prikupljene iz najznačajnijih hrvatskih galerija i velikog broja privatnih zbirki. Nakon održanih retrospektiva u Umjetničkom paviljonu tijekom proteklih deset godina Gecana i Uzelca, Trepšeova retrospektiva dati će mogućnost odnosa iščitavanja međusobnog umjetničkog odnosa ovih velikana hrvatske umjetnosti koji su u mnogim aspektima odredili nacionalnu umjetnost trećeg i četvrtog desetljeća prošlog stoljeća.

Akademija-Art.hr
05.11.2010.