Skip to content

Marijan Richter: Između izgleda i pogleda


Izložba je organizirana u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda te je u ožujku o.g. bila postavljena u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu.
Marijan Richter predstavlja trideset recentnih akrila na platnu većeg formata.

U predgovoru kataloga autor polemizira o „izgledu“ slike spram autorovog „pogleda“ na nju te se pita je li to ista slika, u ateljeu, i u galeriji? „…Naime, po kojem i kakvom pogledu ona „jest“ onakvom kakvom se čini?…“I dalje:„… Slikar i slika tretiraju se međusobno, ogledajući svoj lik u Drugome na pozadini vremena. Zatječem sebe u sličnom nemiru pred svojom „dovršenom“ slikom kao i pred onom koja je u nastajanju. Dakle, kao na početku: „Autor, pred svojim djelom u nelagodi je komentirati„ svoju sliku kao imenicu. Slikar, naime, stvari ne poznaje po imenu. Čak i Viđenje, njegovo pouzdanje, djelatno je samo ako nije smotreno kao prepoznavanje. „Jednom, kada me označiš, ti me negiraš“, – zapisao je Kierkegaard…“

I još: …“Slika jest neki lik kojem pridajemo svojstva prema pouzdanju viđenog. Ona se manifestira kao kontejner vrijednosti, istinitosti, ljepote i smisla. No, na ovo posljednje, agnostik, apofatičar u meni ne pristaje. Zato mijenjam. U mijenama nalazim neophodnost održavanja otvorenosti …. U slici tražim prolaz. Zanima me krivi potez u komplementarnosti spram pravog. Svako otkriće pretpostavlja prethodnu skrivenost, a često je posljedica greške, nečeg što je skrenulo s puta, otišlo krivo. Ponekad instinktivno ili čak namjerno „skrivim“ nešto na slici…“

Marijan Richter je rođen 1957. godine u Zagrebu. Godine 1983. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raoula Goldonija. Uz studij slikarstva, kao stipendist Zagrebačke filharmonije, studirao je i glazbu.
Do sada je ostvario preko dvadeset samostalnih izložbi u Zagrebu, Čakovcu, Križevcima, Sisku, Osijeku i Trogiru. O njemu su pisali Đuro Vanđura, Darko Glavan, Damir Grubić, Stanko Špoljarić, Darko Schneider, Enes Quien, Vladimir Rismondo ml. i drugi. Trenutno je na drugoj godini poslijediplomskog doktorskog studija na ALU u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt:
marijanrichter@gmail.com

Zrinka Pillauer Marić, prof.

galerija.zvonimir@morh.hr

Akademija-Art.hr