Maribor 2012 – Europska prijestolnica kulture


Franc Kangler, gradonacelnik Maribora
 

O nastavku projekta Maribor 2012 – Europska prijestolnica kulture

 
U programu sudjeluju i brojni hrvatski umjetnici i institucije
 
Na predstavljanju programa Maribor 2012. – Europska prijestolnica kulture obuhvaća za sljedećih devet mjeseci. rečeno je 29. ožujka kako taj program obuhvaća 412 projekata i više od tisuću događanja podijeljenih među šest partnerskih gradova s Mariborom kao glavnim nositeljem. U svemu sudjeluju i brojni hrvatski umjetnici, institucije i drugi dionici kulture.
 
Grad Maribor je uključio pet partnerskih gradova u Sloveniji: Mursku Sobotu, Velenje, Ptuj, Novo Mesto i Slovenj Gradec. Programski direktor Mitja Čander napomenuo je kako su organizatori razvili program koji osim o umjetnosti govori o identitetu gradova, sportu, ekološkim i socijalnim temama i sličnim. Program je podijeljen na četiri programska stupa. "Terminal 12" donosi vrhunsku umjetnost s posebnim naglaskom na nove pristupe i domaće stvaralaštvo. Program "Ključevi grada" usmjeren je na uspostavu dijaloga gradova i umjetnosti, program "Urbane brazde" bavi se aktivističkim temama, a "Život na dodir" nudi multimedijski prostor EU temama.

Čander se posebno istaknuo ambicioznu internetsku stranicu programa koja donosi brojne eseje i promišljanja pisaca iz cijele Europe, među kojima je i niz hrvatskih pisaca. Naveo je suradnju kulturnih centara i veleposlanstava u sklopu projekta ‘Kulturne ambasade’ koji obuhvaća 30-tak zemalja koje se u sklopu tog programa predstavljaju u Mariboru, među kojima je i Hrvatska. Tu je i programska cjelina vezana uz Mariborsko sveučilište, te cjelina "Prilike za sve".
Mariborski gradonačelnik Franc Kangler napomenuo je kako je veliko priznanje biti proglašen europskom prijestolnicom kulture, ali i velika odgovornost. Kangler je naglasio da su im hrvatski gosti iznimno važni. Spomenimo da će se u travnju u Mariboru predstaviti grad Novalja, a na ‘Županovoj pozornici prijateljstva’ od travnja do rujna nastupat će brojni hrvatski glazbenici.
Kao jedan od vrhunaca programa Kangler je istaknuo posjet Dalaj Lame i susret dobitnika Nobelove nagrade za mir od 15. do 17. svibnja.
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012. Suzana Žilič Fišer posebno se osvrnula na povezivanje kulturnih institucija Slovenije i Hrvatske, te je izrazila veliko zadovoljstvo dosadašnjim tijekom realizacije programa.
Nives Gajdobranski

Akademija-Ar