Margareta Peršić: Djevojčica iz cirkusa i gosti


Kulturni klub O’grada, Trg siječanjskih žrtava 8, Zagreb
Margareta Peršić
Djevojčica iz cirkusa i gosti

od 10. 03. (u 18.00 sati) 07. 04. 2012.

Pogledajte galeriju raadova!

Nakon niza uspješnih izložbi, Kulturni klub O’grada nastavlja u istom likovnom tonu i poziva vas na veselo proljetno otvorenje izložbe „ Djevojčica iz cirkusa i gosti “ autorice Margarete Peršić – ilustratorice, lutkarice, slikarice i cirkusantice, u subotu, 10. 3. 2012., s početkom u 18.0o sati. Za dobru atmosferu pobrinuti će se glazbenk Igor Peruško te Davor Peršić na kantabajsu.

Predgovor pov.umj. Nirvane Silnović

Šareni svijet koji nam Margareta Peršić predstavlja na ovoj izložbi pripada ilustracijama slikovnice "Djevojčica iz cirkusa" Sanje Lovrenčić. Ilustracije prate život djevojčice Irene čiji je san raditi u cirkusu i san koji na kraju postaje stvarnost. I same ilustracije su poput dječje vizije i sna. Nastanjene su raznim čudnovatim likovima poput plesača, svirača, likovima na trapezu, životinjama i njihovim razigranim kombinacijama dostojnim epiteta cirkuskog bestijarija. Plošnost ilustracije kao medija pri tome nipošto ne djeluje kao njihov ograničavajući faktor. Život protagonista odvija se na prizorima lišenim svake prostornosti, s jednostavnim crvenim, žutim, plavim ili zelenim pozadinama. Negacija prostornosti dodatno je naglašena poigravanjem i manipuliranjem perspektivom, pa nam se linearni likovi ponekad čine kao da lebde u bestežinskom stanju. Međutim, bogati i snažni kolorit udahnjuje dovoljno životnosti snu djevojčice Irene. Likovi čije nas geste i fizionomije podsjećaju na marionete gotovo da oživljavaju pred našim očima. Cijeli prizori čine nam se poput kazališne inscenacije prizora iz sna. Njegovim protagonistima upravljaju nevidljivi konci koje povlači naša mašta, i baš kao što je Irena odlučila uzeti konce u svoje ruke i svoj san pretvoriti u stvarnost, tako je i Margareta odlučila svojim likovima udahnuti novi život. Rezultat su lutke koje nam je ova svestrana umjetnica odlučila predstaviti ovom izložbom. Likovi poput Mame ili Računovođe kombinacija su lutke, kolaža i ilustracije. Sličnost likova s ilustracija i lutaka je očigledna, pa nam se ideja da bi svatko od nas, baš poput Margarete, mogao postati Gepettom i podariti svom Pinocchiu novi život, makar on bio samo u našoj mašti, više i ne čini tako stranom…

Margareta Peršić, rođena je u Zagrebu 1976. gdje je završila Pedagošku akademiju 2000. godine, na temu „Priča, slika, slikovnica“. Od osnovne škole pa do danas aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u kreativnom radu s bojama, slikarstvu, izradi igračaka i lutaka, te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, te vodila razne lutkarske i likovne radionice. Aktivna je članica Ulupuh-a i HZS-u. Imala je nekoliko samostalnih, te mnoštvo grupnih izložbi.

Akademija-Art