Skip to content

Maras se isčuđava: je li moguće da netko ‘izvuče’ toliko novca

maras gordan Patrik MacekPIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, komentirajući izjavu predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića da nije znao što mu radi prva suradnica koja je osumnjičena za financijske malverzacije, istaknuo je da to sugerira kako u tomu ima nečega.

Vidošević: Muž uvijek zadnji dozna. Ovo je vrlo neugodna stvar

Maras kaže kako je mislio da će Vidošević reći da to nije istina. Čim on govori da nije znao, tu nečega ima i to je za mene prestrašno. To je poduzetnički novac, ukraden ljudima u vrijeme krize, kada se gube radna mjesta, rekao je Maras. To je sramota za HGK, za tradiciju HGK i ruši integritet drugih takvih institucija, istaknuo je. Riječ je o 32 milijuna kuna poduzetničkog novca koji je u posljednjih nekoliko godina ondje potrošen na način koji nije u skladu sa zakonom.

Koliko je tek Vidošević “izvukao”?

Maras kaže da njegovo ministarstvo ima proračun od 720 milijuna kuna, što je dva i pol puta više nego proračun HGK, te da na stavkama promidžbe, potpore sajmova, imaju godišnje oko 2 milijuna kuna. Kolika je šansa da meni kao čelniku promakne da je iscurilo milijun, dva kuna, a da nisam uvidio. Gledam izvještaje i kad pogledam i vidim da se u marketinškim aktivnostima nije desilo 2 nego 10 milijuna kuna, onda bih pitao o čemu se tu radi jer ja sam taj koji potpisuje završni izvještaj, rekao je Maras, dodajući kako se tako velike stavke moraju kontrolirati.

U slučaju da se meni tako nešto dogodi, a ne može se dogoditi, ozbiljno bih razmislio o svojoj odgovornosti, rekao je Maras.

Pročelnicu ureda predsjednika HGK Zdenku Peternel sumnjiči se da je sudjelovala u izvlačenju više od 32 milijuna kuna iz Komore, zbog čega joj je određen jednomjesečni istražni zatvor. (Foto. Patrik Macek/PIXSELL, HRT)