Manjkava optužnica protiv Jamba vraćena na doradu

Općinski sud u Metkoviću vratio je tužiteljima na doradu optužnicu protiv Stipe Gabrića Jamba i Milorada Dodiga zbog nenamjenskog trošenja novca

Riječ je o novcu koji je Grad Metković dobio prije osam godina kao obeštećenje poljoprivrednicima zbog šteta koje im je nanijela suša. Namjenski je potrošeno oko milijun kuna, a prema optužnici vraćenoj na doradu, Jambo je optužen da je 4,55 milijuna kuna potrošio nenamjenski. Sama kaznena prijava za slučaj "suša", datira od 4. kolovoza 2004. godine, a postupak je pokrenuo tadašnji povjerenik Vlade za Metković Ivica Vidović.

Općinski sud u Metković na svojim stranicama objavio je opsežno obrazloženje zašto su Općinskom državnom odvjetništvu vratili optužnicu. Smatraju da u "u postupku vođenja istrage nije u dovoljnoj mjeri razjašnjeno činjenično stanje po predmetnoj optužnici" te navode što se mora napraviti u dopuni istrage. Traže da se Gabrića ispita u vezi s navodima iz optužnice, da se pribavi popis i ispita 161 osoba čija su imena, prema optužnici, Jambo i Dodig nadopisali za pomoć za štetu od suše, pribavi zapisnik sa sjednice Poglavarstva Metkovića od 17. prosinca 2003. godine te pribave materijale Povjerenstva za štetu Grada Metkovića na temelju kojih je donesena odluka.

"Upravo zbog kvalitativno i kvantitativno neadekvatnog vođenja istrage, a shodno tom i manjkave optužnice, neovisno o posrednom pritisku na pojedine članove vijeća, jedini opravdan i zakonom sukladan postupak jest vratiti optužnicu ODO Metković radi dopune istrage te tek kada se provedu naprijed navedeni dokazi sud će donijeti odluku o uloženim prigovorima", piše u zaključku obrazloženja koje je 1. veljače potpisao predsjednik Vijeća Davor Bebić.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr