Mala scena na „Kijimuna Festi“ na Okinawi, u Japanu


Bukač
na gostovanju u Aziji
Kazalište Mala scena pozvana je s predstavom «Baukač» na najpoznatiji azijski festival kazališta za mladu publiku KIJIMUNA FESTA. Taj se festival održava od 28. srpnja do 5. kolovoza po deveti puta na Okinawi, u Japanu. Mala scena prvi puta sudjelovala na Kijimuna festi 2007. godine s predstavom «Padobranci ili o umjetnosti padanja», a zatim su u Japanu bili i s predstavama «A tko si ti?» i «Zagrljaj».
Ove godine na Kijimuna Festi gostuje 56 kompanija sa svih 6 kontinenata, izvest će se 86 naslova, održat će se 5 seminara, 7 simpozija i 15 radionica, a sveukupno će biti izvedeno 240 izvedaba.
«Baukač», predstava o strahu, za djecu od 4 godine na više redatelja Ivice Šimića i dramaturga Ivora Martinića praizvedena je 2008. godine, a odigrana je 90 puta. U predstavi glume Ana Majhenić i Dražen Čuček (na slici), glazbu je skladao je Alen Kraljić, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, scenografkinja Dinka Jeričević, pokret je osmislila Larisa Navojec, a producirala Vitomira Lončar. «Baukač» će biti izveden tri puta, 31. srpnja te 2. kolovoza , a putne troškove ovog gostovanja sufinancirali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.
Predstava «Superheroj» koja je nastala u suradnji 7 zemalja i regija Azije i Europe, a koja je imala svoju svjetsku prizvedbu 26. srpnja u Nacionalnom kazalištu u Seulu, u Koreji, također će se predstaviti međunarodnoj publici na Kijimuna Festi i to 3., 4. i 5. kolovoza. «Superheroja» režirao je Ivica Šimić, a producirala Vitomira Lončar.
Nakon Kijimuna Feste «Superheroj» odlazi na Tajvan kao dio programa festivala za djecu.
Unutar Kijimuna festa ove se godine po prvi puta u povijesti održava 1. Međunarodni ASSITEJ susret, a znamo da je ASSITEJ International svjetska mreža kazališta za mladu publiku u koju je učlanjeno 85 zemalja, Na 1. Međunarodnim ASSITEJ susretu sudjeluju predstavnici 30 zemalja. Održat će  se i sastanak Izvršnog odbora ove najveće asocijacije kazališta za mladu publiku na svijetu. Hrvatsku delegaciju čine Ivica Šimić, glavni tajnik svjetskog centra te Romano Bogdan, predsjednik Hrvatsko centra ASSITEJ. Unutar konferencije Vitomira Lončar održat će prezentaciju interkulturnog projekta «Patchwork Family».
Nives Gajdobranski

Akadmija-Art