Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRTa

 

Beethovenova Deveta simfonija za kraj sezone

 
Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT –a kao 14. koncert u sezoni 2011.–2012. u četvrtak, 24. svibnja u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani  Vatroslava Lisinskog publici će ponuditi Beethovenovu Devetu simfoniju. Na tom koncertuza kraj sezone Majstorskog ciklusa solisti su Valentina Fijačko, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Zrinko Sočo, tenor
 
Giorgio Surian, bas, svi uz Simf onijski orkestar I ZBOR HRT –a te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Dirigent je Pavle Dešpalj, a na programu je: Ludwig van Beethoven: 9. simfonija u d–molu, op. 125
»Sa starim idejama više se ništa ne može« — rekao je Beethoven, »mora doći nešto novo.« Tako je svaka njegova simfonija nadgradnja, svaka je novo nadahnuće koje u konačnici, u 9. simfoniji, nadilazi granice djela i simfonijske skladateljske discipline. Devet puta borba s formom i na kraju ono što se u simfoniji još nije čulo — ljudski glas. Raskošno, grandiozno djelo koje je već na praizvedbi u Beču 1824. osvojilo publiku. Tema četvrtog stavka u kojem je Beethoven uglazbio stihove Friedricha Schillera (Oda radosti) postala je planetarno poznata, izvodi se u nebrojenim svečanim prigodama, a 1972. u instrumentalnoj inačici proglašena je europskom himnom. Svako izvođenje 9. simfonije poseban je doživljaj — jedinstvena sinteza skladateljskog majstorstva, nadahnuća, emocija i duboko ljudske poruke. Prava glazbena svečanost za kraj sezone!

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić
, osnovan 1948. u sklopu zagrebačkog Sveučilišta, visoka interpretativna dostignuća neprestano potvrđuje sudjelovanjem u velikim glazbenim projektima. Od 2003. Zbor vodi dirigent Luka Vukšić. Solisti su neki od najpoznatijih hrvatskih pjevača: Valentina Fijačko — od 2007. članica Opere splitskoga HNK, dobitnica mnogobrojnih nagrada za sjajne izvedbe uloga od Mozarta do Gotovca.
Martina Gojčeta Silić predaje solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, redovito nastupa kao operna i koncertna pjevačica; Zrinko Sočo — diplomirao je pjevanje kod Vladimira Ruždjaka, od 1981. prisutan na opernim pozornicama; Giorgio Surian — prvak milanske Scale koji u svojoj bogatoj biografiji bilježi nastupe na najpoznatijim europskim pozornicama, kao i u njujorškome Metropolitanu, od 2008. profesor solo–pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Izvedbom će ravnati maestro Pavle Dešpalj — dirigent svjetskog ugleda, prvi službeni, ali i danas aktualni šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT –a.

Na fotografiji: Pavle dešpalj (Foto: Tzzadar.hr)
Nives Gajdobranski

Akademija-Art