Mađarska vlada naložila MOL-u da razmisli o prodaji Ine

milanovic

milanovic

‘Ovo nije ratno stanje – od ministara očekujem suzdržanost’

Ovo što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku vladu donekle mogu razumijeti, no od vas očekujem suzdržanost bez ikakvih komentara. Izjavio je to na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrčući se na spor Hrvatske i Mađarske oko naftnih tvrtki Ine i MOL-a.

Dodao je kako za sada neće komentirati slučaj jer se radi o kaznenom postupku koji je začet puno prije mandata njegove vlade. Dodao je kako mu privatno nije drago što se sve ovo događa. Tijekom sjednice Milanović se još jednom osvrnuo na ovaj slučaj kazavši da je Mađarska u posljednjih 20 godina možda i najviše pomogla Hrvatskoj te da mu je žao zbog ovog slučaja, ali da Vlada tu te može ništa.

‘Sve što je danas u dioničarskom ugovoru ćemo ozbiljno analizirati i vidjeti uopće kakve su njihove namjere. To je preozbiljan energetski projekt da mogu nešto zaključivati na osnovu jednog priopćenja MOL-a. Ja tu namjeru u pregovorima nisam vidio. Pregovori su bili ozbiljni i konstruktivni i čekamo da nam se obrate sa sljedećom konkretizacijom svojih uvjeta i onda ćemo donijeti odluke’, izjavio je uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Slučaj nisu željeli komentirati potpredsjednik Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić. ‘To će komentirati ured Vlade’, poručio je Linić. ‘Ovih dana ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati i onda ćemo o tome razgovarati’, rekao je Grčić.

Mađarska vlada priopćila je kako je dala nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te da, ako je potrebno, poduzme nužne korake za prodaju Ininih dionica, prenosi mađarska agencija MTI. “Slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica, riječ je o sumnjivim i nezakonitim postupcima, u vezi s kojima ćemo zatražiti pravni odgovor”, dodaje se u priopćenju mađarske vlade. (Foto: Goran Mehkek/Cropix, HRT)