Luigi Viola: Kadiš – dani i mjesta tišine


Gliptoteka HAZU, Galerija II., Zagreb
ciklus fotografija
Luigi Viola
Kadiš – dani i mjesta tišine
od 04. 05. 2011. (u 19.00 sati)

Otvorenje izložbe uz nazočnost umjetnika Luigi Viole i Žive Kraus, voditeljice Galerije Ikona u Veneciji.

Luigi Viola – ciklus fotografija (nastala u Poljskoj 2010.)
„Kadiš – dani i mjesta tišine“
Tekst autora Luigi Viole /prijevod Ariana Mesek/:
Izložbom suvremene fotografije naziv "Kadiš-dani i mjesta tišine" talijanski umjetnik Luigi Viola dodiruje najosjetljivije žice svoje poetike, označavajući tako simboličku postaju na svom putovanju kroz sjećanje. Prezentirana djela nastala su u Poljskoj 2010. i plod su, kako i sam autor naglašava, jednog temeljitog promišljanja o temi boli, o itinereru čovjeka ne samo u najbolnijoj patnji, nego i u potpunom poništenju vlastite ljudskosti i lišenosti od iste, o neusporedivu putovanju „do granica duha“ (prema izrazu Jean Améry) koje nam istovremeno dopušta pristup širini produhovljenosti, a shvaćeno je prije svega kao neiscrpno propitivanje o smislu.“
Tematika holokausta dakle nipošto nije usputna, već kulminira ljudskim i poetskim senzibilitetom, a prilazi joj se kao posve jedinstvenom, a ipak paradigmatičnom i univerzalnom iskustvu, koje može razjasniti ona temeljna pitanja koja se odnose prije svega na istinsku mogućnost propitivanja dubokog značenja vlastitog odnosa sa svijetom.
Radi se o putovanju koje se, ispitujući dubinu Zla, prožima s pitanjima čovjeka koja se ne mogu potisnuti, a neodvojiva su od promišljanja i funkcije umjetnosti, točno li je da se od samih početaka umjetnost manifestira kao znak spajanja s božanskim i otkrivanja božanskog, kao izvorna konstrukcija svetog prostora u miškanu pustinje.
Iz toga za umjetnika proizlazi nužnost neograničavajuće povezanosti s čovjekom   koji u svojoj svijesti i umjetničkom djelovanju daje očit dokaz svog sporazuma sa svijetom, preobražujući na takav način vlastito iskustvo boli i užasa kojima se hranila povijest u monument sjećanja koji hrani duh i održava živim žar svjedočanstva koji osvjetljuje budućnost. Umjetnost je djelotvoran instrument ljudskog sjećanja, i zato ona nastavlja predstavljati neodrecivu mogućnost iskupljenja i potvrde.

Luigi Viola

Luigi Viola rođen je u mjestu Feltre, Italija 1949. godine. Do 1995. predaje na Accademia di Brera u Milanu, potom se seli u Veneciju gdje živi i danas, i gdje je bio i redoviti profesor na Odsjeku slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji.
S radom započinje krajem šezdesetih godina, uključujući se od početaka u konceptualne avangarde, a radovi mu se temelje na vizualnom pisanju, performansu, videu i fotografiji koji se na specifičan način bave pitanjima identiteta i vremena.
Oko 1976. prihvaća lirski, neoromantični jezik koji ga približava slikarstvu i tematikama vezanim uz mitsko simboličku imaginaciju arhetipa. U narednim godinama, i dalje koristeći slobodan pristup upotrebi raznih medija, analizira teme vezane uz memoriju, tradiciju i smrt, imajući uvijek obzira prema bitnim karakteristikama svakog izražajnog sredstva.
Njegova se djela nalaze u LUX-u (London), Galleria del Cavallino (Venezia), M.o.M.A. (New York), Art Metropole (Toronto), A.S.A.C. (Venezia). 

Živa Kraus

Živa Kraus rođena u Zagrebu 1945., diplomirala ALU u klasi prof.Roula Goldonija. Priredila je Marinu Tartaglie veliku izložbu u Magazzini del Sale u Veneciji. Svojevremeno vodila je likovni program Galerije Sebastijan u Dubrovniku, Varaždinu i Beogradu.
Živi i radi na relaciji Venecija – Zagreb – Paris – New York; voditeljica je afirmirane i jedinstvene galerije Ikona galerija u Italiji posvećene isključivo fotografiji, a ujedno je organizator i realizator izložaba na prestižnim likovnim manifestacijama u Veneciji. Njenim zalaganjem također je i realizirana prezentacija Hrvatske u kvalitetnim prostorima u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenala.
Ikona Galerija je osnovana 1979. i zatim je postala i Škola za fotografiju Ikona Photo Galerija, kao mjesto izmjene iskustava i novih tendencija na području suvremene fotografije. Ziva Kraus započela je svoju karijeru u Veneciji radeći prvo u Peggy Gugenheim muzeju, da bi zatim osnovala vlastitu galeriju koja se danas nalazi na trgu Campo del Ghetto Nuovo. U galeriji su izlagali najznačajniji fotografi 20.stoljeća, a Živa Kraus surađuje i s MOMA-om u New Yorku.
Uz svoj galerijski rad realizira i svoje samostalne slikarske izložbe u Italiji i Parizu.
Njen sveukupni rad u brojnim kulturnim segmentima je vrlo visoke međunarodne razine što se i potvrđuje njenom suradnjom s vodećim svjetskim galerijsko-izložbenim prostorima. 

Akademija-Art.hr
29.04.2011.