Lirikonfest u Velenju

lirikonfest 1

Bilosnić uvršten u panoramu poezije 21. stoljeće

Tomislav Marijan Bilosnić, poznati hrvatski književnik i slikar iz dana u dan niže svoje međunarodne uspjehe. Samo tijekom svibnja i lipnja 2013. godine uz promocije, nastupe i izložbe u Hrvatskoj, sudjelovao je na više književnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Austriji i Sloveniji, dok su njegovi radovi objelodanjeni u Americi, Japanu i Albaniji, a o njegovome se djelu raspravljalo u Rusiji.

lirikonfest 4

Bilosnić je u vremenu od 12. do 14. lipnja 2013. sudjelovao i na poznatom međunarodnom Lirikionfestu u Velenju među dvadeset i jednim pjesničkim uzvanikom iz Slovenije, Litve, Poljske, Češke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Sudjelujući na pjesničkim nastupima i u raspravama o estetskom iskustvu poezije i potrebi liričnosti kod europskoga čovjeka, Bilosnić je svojim izdvojenim mišljenjima izazvao nepodijeljenu pažnju šireg auditorija.

lirikonfest 2

Pjesme Tomislava Marijana Bilosnića uvrštene su i u časopis festivala Lirikon 21, što znači da je uvršten među 21 strana i 21 slovenska pjesnika, koji su ušli u panoramu poezije 21 stoljeća. U ovu panoramu do sada su uvrštena i takva pjesnička imena kao što su Czeslaw Milosz (Poljska), Frederik Rreshpja (Albanija) Rumen Leonidov (Bugarska), Gabriela Dittelova (Slovačka), Katica Kulakova (Makedonija), Johan Wolfgang Lampl (Austrija), Linda Maria Boras (Francuska), Zoran Pevec, Ciril Zlobec, Ivo Stropnik, Veno Taufer, (Slovenija), Petr Hruška (Češka), Steffen Popp (Njemačka), i mnogi drugi.

lirikonfest 5

Ovdje je za naglasiti činjenicu kako je Bilosnića na Lirikonfestu predstavila pjesnikinja Nataša Švikart Žumer koja je za ovu prigodu prevela Bilosnićevu zbirku pjesama Afrika čija se objava na slovenskom jeziku očekuje do kraja ove godine. Isto tako, u prijevodu poznatog slovenskog književnika Marijana Pungartnika i Bilosnićeva zbirka Tigar, do sad prevedena na osam jezika, očekuje svoju skoru slovensku objavu. Trenutno je Tigar objavljen na portalu prve slovenske literarne on-line revije Locutio.

lirikonfest 3