Linić najavio porez na nekretnine i za Crkvu


Slučajno ili ne!
Upravo u vrijeme žestokog sukoba između Crkve i Vlade, ministar financija Slavko Linić, u intervjuu za "21. stoljeće", najavio je da će se porez na nekretnine uvesti i Crkvi

No nije to neka hrvatska posebnost, takav porez poznat je u mnogim europskim zemljama, a upravo ga uvodi i izrazito katolička Italija. Hrvatska je posebnost da ni ministar financija još ne zna hoće li uopće biti poreza na nekretnine. No Ministarstvo financija počinje s kampanjom informiranja građana o porezu na nekretnine, najavio je ministar Linić.

U iduća četiri mjeseca objasnit ćemo građanima o čemu je riječ. Ponavljamo da nema novoga poreznog opterećenja za građane koji žive u svojoj nekretnini ili imaju vikendice, rekao je Linić.

Popisivanje i procjena vrijednosti nekretnina prepušteni su Poreznoj upravi. Cilj je izraditi katastar imovine – odnosno uskladiti zemljišne knjige s njime – posao koji je počeo prije više od 10 godina. Dosad je riješeno samo tristotinjak katastarskih općina ili pet posto površine Hrvatske.

Dali smo si devet mjeseci da izradimo katastar imovine, izjavio je ministar financija.

No neka imovina bit će oslobođena plaćanja poreza. Riječ je o diplomatskim i konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, Crvenom križu, kulturnim dobrima, zoološkim vrtovima, odlagalištima smeća, spomen-područjima i vjerskim objektima. Crkva će, napominje ministar Linić, plaćati porez na komercijalne objekte. Takav model nedavno je uveo i talijanski premijer.

Premijer Monti od poreza na crkvenu imovinu očekuje više od milijardu eura prihoda na godinu. Prema nekim procjenama, Crkva u Italiji posjeduje 100-tinjak tisuća zgrada.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Izvor: HRT