Likovni susreti Vugrovec 2013.

Zupni Dvor-Farof

Od 22. do 27. rujna, malo mjesto Vugrovec nedaleko našega glavnog grada obogatiti će kulturno-umjetničku ponudu Zagreba i Hrvatske vrijednim događajem – Likovnim susretima Vugrovec. Svrha ovakvog okupljanja želja je i nastojanje da na bogatoj kulturnoj baštini kao bazi stvori projekt kojim će, ponovno ovaj kraj, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku upisati u kulturno-umjetničku kartu Europe, pridonijeti razvoju i prezentaciji likovne umjetnosti, a pozivanjem, tj. suradnjom s vrsnim umjetnicima širom lijepe naše kao i s inozemnim autorima raditi na kulturnom jedinstvu, ispreplitanjima i povezivanjima unatoč kulturološkim i religijskim različitostima.

Glavno mjesto događanja župni je dvor Farof, sagrađen 1801.g. u neobaroknom stilu, danas spomenik kulture i zgrada u kojoj je smještena nova Galerija Farof u kojoj će biti upriličena izložba radova nastalih na Likovnom susretu. U obnovljenom Farofu (župnom dvoru) nalazi se vrijedan crkveni inventar s pismohranom i knjižnicom koja čuva nekoliko raritetnih knjiga velike vrijednosti. Organizator ovog likovnog događanja je KUD Dragutin Domjanić koje djeluje od 1950.g., a u novije vrijeme iskazuje se kao nositelj kulturne smotre „Vugrovečko Miholje”. Suorganizatori su Župni dvor Vugrovec, Vijeće gradske četvrti Sesvete i Gradski ured za kulturu, prosvjetu i šport grada Zagreba. Nastojanje organizatora je ugostiti umjetnike iz cijele Europe s naglaskom na hrvatskim autorima koji će uvijek biti nositelji projekta, tj. njegovi glavni realizatori. Ovoga rujna ugostiti će četrnaest umjetnica i umjetnika: Lojze Kalinšeka i Rajka Čubera iz Slovenije, Aksanu Hajdukovich i Hleba Otchyka iz Bjelorusije, Irenu Gayatri Horvat, Marinu Stoponju, Hrvoja Dumančića, Stjepana Divkovića, Anu Jakić Divković, Vladu Tuđu, Zlatka Milakovića, Vericu Jadanec, Miroslava Župančića i Branka Kelčeca iz Hrvatske. Ove godine KUD uz svesrdnu pomoć umjetnika – učesnika postaju i nositelji humanitarne akcije za pomoć Udruzi terapijskog jahanja Don Kihot koja će se sastojati od njihove promocije tijekom Vugrovečkog Miholja te aukcija likovnih radova nastalih na ovim Likovnim susretima čiji će prihod biti doniran Udruzi.

Rujanski Likovni susreti Vugrovec 2013. završavaju svečanim otvorenjem izložbe, u petak, 27.09. u 19:00h u Galeriji Farof, Župni dvor Vugrovec, Vugrovec donji.

Vrijedi upoznati gostoprimstvo i bogatu kulturnu tradiciju vugrovečkog kraja, navratiti u ove prigorske brege tek petnaestak kilometara od Zagreba, cestom koja sjeverno od Sesveta vijuga prema Mariji Bistrici iz koje se odvaja krak za naše živopisno mjesto, bogate kulturne baštine koja datira još iz rimskih vremena, koje će, nadamo se postati važnim u prezentaciji suvremena likovne produkcije, hrvatske kulture i njene bogate baštine. (foto: destinacije.com)

Dobro došli!