Likovni susreti Vugrovec 2012.

Od 24. do 28. rujna, malo mjesto Vugrovec nedaleko našega glavnog grada obogatiti će kulturno-umjetničku ponudu Zagreba i Hrvatske vrijednim događajem  – Likovnim susretima Vugrovec
 
Svrha ovakvog okupljanja želja je i nastojanje da na bogatoj kulturnoj baštini kao bazi stvori projekt kojim će, ponovno ovaj kraj, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku upisati u kulturno-umjetničku kartu Europe, pridonijeti razvoju i prezentaciji likovne umjetnosti, a pozivanjem, tj. suradnjom s vrsnim umjetnicima širom lijepe naše kao i s inozemnim autorima raditi na kulturnom jedinstvu, ispreplitanjima i povezivanjima unatoč kulturološkim i religijskim različitostima.
Glavno mjesto događanja župni je dvor Farof, sagrađen 1801.g. u neobaroknom stilu, danas spomenik kulture i zgrada u kojoj je smještena nova Galerija Farof u kojoj će biti upriličena izložba radova nastalih na Likovnom susretu. U obnovljenom Farofu (župnom dvoru) nalazi se vrijedan crkveni inventar s pismohranom i knjižnicom koja čuva nekoliko raritetnih knjiga velike vrijednosti. Organizator ovog likovnog događanja je KUD Dragutin Domjanić koje djeluje od 1950.g., uz suorganizaciju Župnog dvora Vugrovec, Vijeća gradske četvrti Sasvete i Gradskog ureda za kulturu, prosvjetu i šport grada Zagreba. Nastojanje organizatora je ugostiti umjetnike iz cijele Europe s naglaskom na hrvatskim autorima koji će uvijek biti nositelji projekta, tj. njegovi glavni realizatori. Ovoga rujna ugostiti će umjetnike i umjetnice: Milenu Mladenovu iz Bugarske, Irenu Gayatri Horvat i Rajka Čubera iz Slovenije, Gorana Milinkovića iz B i H, te hrvatske umjetnike, kiparicu Ivu Dijanu Sesartić, kipare Ivana Branka Imrovića i Petra Ujevića, slikarice Iris Bondoru Dvornik, Mihaelu Zanusso Ostojić, Leilu Michieli Vojvoda, Vericu Jadanec, slikare Josipa Škerlja, Roberta Budora, Dubravka Mokrovića, Vinka Fištera i Ivicu Fištera.
Rujanski Likovni susreti Vugrovec 2012. završavaju svečanim otvorenjem izložbe, u petak, 28.09. u 19:00h u Galeriji Farof, Župni dvor Vugrovec, Vugrovec donji.
Vrijedi upoznati gostoprimstvo i bogatu kulturnu tradiciju vugrovečkog kraja, navratiti u ove prigorske brege tek petnaestak kilometara od Zagreba, cestom koja sjeverno od Sesveta vijuga prema Mariji Bistrici iz koje se odvaja krak za naše živopisno mjesto, bogate kulturne baštine koja datira još iz rimskih vremena, koje će, nadamo se postati važnim u prezentaciji  suvremena likovne produkcije, hrvatske kulture i njene bogate baštine.
Dobro došli!