Likovna suradnja Slovačke i Hrvatske

U terninu od 10. do 16. lipnja, galerija Makek-Paradiso (Rab) ugostiti će osmero umjetnika: Slavku Brezinovu, Andrzeja Cieslera, Timea Golaszova, Miloša Prekopa, Antonellu Ricci, Tomasa Rollera, Vedrana Šilipetra i Zuzanu Zliechovcovu koje je okupio slovački povjesničar umjetnosti i kritičar prof. Luboslav Moza, kao dio međunarodne suradnje naših dvaju država, Slovačke i Hrvatske.

 
Više o samom umjetničkom projektu pročitajte u priopćenju dr. Mose:
 
ONO
 
Slovačko društvo Artem iz Bratislave (www.artem.sk) uspješno i već niz godina organizira umjetničko-stvaralačke simpozije. Likovna djela koja na njima nastaju predstavlja na reprezentativnim izložbama pokretnog karaktera u izabranim zemljama Europe. Simpoziji društva Artem imaju međunarodni kredit. Sudjeluju njihovi stvaraoci izraženih stvaralačkih vrijednosti s kojima predstavljaju sebe i društvo Artem.
Art Galerija Makek je dugogodišnji organizator uspješnih simpozija i izložbi. Ima značajan i prestižan položaj u području umjetnosti i upravo u poštivanju šarolikosti umjetničke kreativnosti i kvalitete i njezine potrebe susreće se njezina usmjerenost s ciljevima društva Artem.
Na temelju dogovora nastala je suradnja. Međunarodni stvaralački simpozij ONO stvara jedinstvenom i kreativnom koncepcijom one najbolje preduvjete za nastanak dragocjenih umjetničkih originala. Ovaj put će na njemu sudjelovati stvaratelji iz raznih država. Pojedinačno iz Italije, Hrvatske i Republike Češke. Pet predstavnika je iz domaće umjetničke baze iz Slovačke. Naglasak je na tim najmlađima, na stvarateljima čija je umjetnost nabijena talentom, invencijom i težnjom nakon pronalaska novoga i prije svega vrijednoga.
Osam predstavnika društva Artem predstavlja osam novina od osam nezamjenjivih ličnosti. Dominirat će slikarstvo, njegove različite tehnike i strukture. Crtež, njegova linija, monokrom i kolorit. I na tom će projektu sudjelovati i jedinstvena disciplina, umjetnički nakit.
Za sve to će, za vrijeme tjednog boravka, stvarati uvjete i atmosferu prije svega dragocjena ljepota Hrvatske. Predivni Rab, njegovi tragovi povijesti otisnuti u svakom kamenu, drvetu i tragovi kamo idu njegovi plemeniti ljudi. Snaga mora, prirode i ljudi.
Dr.sc. Ľuboslav Moza

Sanda Stanaćev Bajzek, povj. umjet.

Akademija-Art