Skip to content

Likovna kolonija ŠIPAN 2013 (110 foto!)

[widgetkit id=51]

XIV. Likovna Kolonija “ŠIPAN 2013”

Dubrovačko-neretvanskažupanija kao glavni pokrovitelj, te Zajednica kulturno umjetničkih udruga DNŽ i Dubrovačka udruga likovnih umjetnika organizirale su i održale XIV. Županijsku likovnu koloniju na Šipanu, jednom od otoka u neposrednoj blizini Dubrovnika, gdje se „razigrao” najljepši dubrovački arhipelag, nazvan Elafiti – „Jelenji otoci”.

Otoci su to neviđene ljepote, vječni stražari dubrovačkog mora i obala, otoci neustrašivih kapetana i pomoraca Dubrovačke Republike i Dubrovnika pa sve do danas.

Otok Šipan najveći je u toj skupini, a na njemu se nalaze samo dva veća naselja: Šipanska Luka na zapadnoj i Suđurađ na istočnoj strani otoka. U drugoj polovici 15. stoljeća prvi se puta spominju obitelji Sagroević, Stjepović, Krivonosović,Skočibuha koja označuju početak povezanosti Šipana s Dubrovnikom. Svi su bili vezani za pomorstvo i plovili su čitavim Mediteranom pa i šire. Procvat je Šipan doživio za vrijeme Dubrovačke Republike kada su glavne i najsnažnije djelatnosti bile brodogradnja, pomorstvo, maslinarstvo, ribarstvo i vinogradarstvo. Nakon velikog potresa, a zatim i požara u kojima je u 17. stoljeću stradao Dubrovnik, gospodarstvo počinje propadati. Najteže je stanje zabilježeno za vrijeme velike gospodarske krize u 20. stoljeću popraćeno snažnom emigracijom. Većim ulaganjima u posljednjih desetak godina situacija se popravlja i otok ponovno doživljava revitalizaciju. Zanimljivo je da je Šipan ušao u Guinnessovu knjigu kao otok s najviše maslina u odnosu na svoju veličinu i broj stanovnika. Na ovom malom prostoru nalaze se 42 stara ljetnikovca i 30-tak crkava; dokaz da je ova oaza mira i ljepote bila prepoznata kao mjesto ladanja dubrovačke vlastele, a samim tim na ovoj likovnoj koloniji najčešće su i bili „meta”umjetnika, koji su inspirirani njenim ljepotama napravili najveći broj slika na tu temu.

Želja organizatora je bila da stvorena nova umjetnička djela kroz izložbe u Dubrovniku i u drugim gradovima „Lipe naše” budu promotor Šipana kao jedinstvene turističke destinacije ovog kraja, pa će za početak biti prezentirana na izložbi koncem studenog 2013.g. u samom Gradu Dubrovniku, a početkom iduće turističke sezone u galeriji hotela „ŠIPAN”, koji je ujedno i bio domaćin ovogodišnje kolonije.

Na likovnoj koloniji sudjelovali su umjetnici iz Zagreba, Podace, Ploča, Opuzena, Korčule i Dubrovnika, uglavnom kolege likovnjaci koji ostvaruju dugogodišnju suradnju, kao i razmjenu skupnih izložbi u ovom kraju južne Hrvatske.

Umjetnici / sudionici Likovne kolonije:
1. Abel Brčić
2. Ante Dragobratović
3. Baldo Božović
4. Branimir Dorotić
5. Dubravka Mijatović
6. Dubravka Rathman
7. Dubravko Mokrovič
8. FranicaČelebić
9. Iris Bandora-Dvornik
10. Ivan Perak
11. Jagoda Jakir
12. Jagoda Lasić
13. Johnathan Roberts
14. JosipŠkerlj
15. LucaĐuroš
16. Maca Lucić
17. Marija-Marusija Brautović
18. Mirica Dupčić
19. MirjanaŽuvela
20. Miro Stamatović
21. Mirsada Mustapić
22. Nena Gligorov
23. Nino Dupčić
24. Rina Anđelić
25. Tonći Alač-Dugi
26. Velimir Penović
27. Zlata Lučev
28. Živko Mustapić

Umjetničkim djelima prevladavala je tehnika ulje na platnu, akril, akvarel, emajl, kombinirana itd.

Na kraju ugodnog, trodnevnog druženja, gosp. Nikša Bender, inače suorganizator i čovjek sa iskustvom rada u TZ-i, zahvalio se domaćinu, osoblju i „Hotel ŠIPAN“, Johnathanu Robertsu, koji je osobno sudjelovao na koloniji kao slikar, te svim ostalim organizatorima, donatorima i samim sudionicima – umjetnicima na ugodnom druženju i plodonosnom radu i poželio novi susret iduće godine.

Velimir Penović