Sve se više američkih pedijatara "odriče" roditelja koji odbijaju cijepljenje svoje djece

Istraživači cjepiva navodi kako se čini da takva praksa raste, unatoč činjenici da liječnička društva to ne preporučuju.


Prošlogodišnje istraživanje pokazuje da je 30% od 133 pedijatra iz Connecticuta reklo da su tražili od obitelji da napuste praksu odbijanja cijepljenja, a nedavna studija u kojoj je ispitano 909 liječnika jedne regije SAD-a otkriva da je prekinulo suradnju s 21% obitelji. U 2001. i 2006.g. samo 6% liječnika je reklo da "rutinski" prekida suradnju s obiteljima zbog roditelja koji nastavljaju odbijati cjepivo, a samo 16% ih to "ponekad" učini.

"Postoji sve više žamora među pedijatrima, ali i sve više ljudi koji spremno tvrde da je to ispravno činiti u odnosu na prije 10 godina", rekao je Douglas Diekema sa Sveučilišta Washington u Seattleu. Dr. Diekema je pisao o politici Američke akademije za pedijatriju (AAP) prema onima koji odbijaju cijepljenje, koja preporuča da liječnici raspravljaju o tom problemu tijekom više posjeta roditelja, ali da se roditeljima dopusti njihov izbor ako je dijete bez značajnog rizika. Većina pedijatara smatra da je sprječavanje bolesti cijepljenjem jedna od njihovih primarnih dužnosti.

Izvor: Ivan Ćelić, dr.med. /HKLD/

Akademija-Art