Liječnici KBC-a Zagreb obavit će prvu transplataciju organa u Crnoj Gori

Liječnički tim KBC-a Zagreb otputovao je u Podgoricu kako bi obavio prvu transplataciju organa u Crnoj Gori, a u utorak 25. rujna u suradnji s crnogorskim kolegama presadit će bubreg sa živog darivatelja

Naime Hrvatska je prva zemlja u svijetu u transplataciji bubrega i jetre, te po broju darivatelja organa. Tako je u 2011. presađeno rekordnih 413 organa, a lista čekanja smanjena je za 14 posto. Do prvog rujna ove godine presađeno je čak 230 organa, proučuju iz Ministarstva zdravlja.
Upravo iz tih razloga Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Hrvatsku Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transpaltacije u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe, čime je preuzeta obaveza stalne suradnje i podrške susjednim zemljama u razvoju i unapređenju transplatacijskih programa.
Događaju će između ostalog prisustvovati i ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji će zajedno s crnogorskim kolegom ministrom Miodragom Radunovićem održati konferenciju za novinare nakon ove za Crnu Goru povijesno važnu transpalataciju.