Skip to content

Leonard Mlinarić u suzama je do zbornice išao crvenim tepihom

Školsko se zvono oglasilo u 8.45 sati. Iz zvučnika na hodniku Gimnazije Beli Manastir zaorio je Queen i “We Are The Champions”. Leonard Mlinarić sramežljivo je izvirio iz zbornice

 
Stotinjak se razdraganih đaka u sekundi okupilo pred vratima i gromoglasno zapljeskalo. Mladi profesor latinskog jezika koji je pokorio HTV-ov kviz “Sve u 7” i u džep stavio milijun kuna, stajao je bez riječi. I suze su mu kliznule niz lice.
“A kad častite?”
Svi su mu jučer željeli stisnuti ruku, i učenici i kolege, a ni jedni ni drugi nisu susprezali suze.
– Tako sam napeto gledao posljednja tri odgovora u kvizu da sam dobio upalu mišića – smješka se ravnatelj Veljko Frank.
– Ja nisam mogla ni gledati! – dobacila je, grleći ga, druga kolegica.
Na posao je 28-godišnji Leonard stigao dvadeset minuta prije svog prvog sata. Do zbornice se prošetao crvenim tepihom koji su jučer u školi postavili posebno za njega. – Mi smo mali kolektiv, ima nas 25 predavača. Svi smo si kao ujne i tetke – slikovit je ravnatelj škole s ukupno 172 učenika. Novac ga, kažu nam, još nisu “žicali”.
– Nismo još osvijestili koliko je zapravo dobio! – ističu kolege. Nakon što se pribrao, Leonard je uzeo imenik 2.e razreda i pritisnuo kvaku na vratima učionice. Na ploči ga je dočekala duhovita čestitka. “Dragi profesore, svaka Vam dala! Čestitamo! P.S. Kad častite?”, ispisali su kredom, a docrtali su i osmijeh i srce.
Nasmijan, ali pomalo i zatečen tolikom pažnjom, sjeo je i otvorio imenik.
– Nemojte meni upisati jedinicu! – dobacio je glas iz zadnje klupe.
– Bit će danas teško raditi! – slegnuo je profesor ramenima. Uspjeh na kvizu učenike i nije previše iznenadio. – Znali smo da je pametan, ali ne baš toliko! – našalila se jedna učenica.
– Baš ti hvala! – snašao se profesor.
Častit će ih, odgovorio je, čim mu novac sjedne na račun.
Omiljen u učionici
Na naše pitanje tko od njih ima jedinicu iz latinskoga, pola je razreda, iz šale, podiglo ruku visoko u zrak.
– Ma dobri su oni! – uvjerava nas profesor. Baranjska gimnazija bila mu je prvo radno mjesto. U nju je došao prije četiri godine, a nastavu ima dvaput tjedno. No, kako bi skupio punu satnicu, taj diplomirani profesor latinskog jezika i rimske književnosti te povijesti predaje u još tri škole, u Osijeku i Iloku.
– Puno traži, ali i latinski je težak. Učenici trećeg razreda, kojima njegov predmet nije obvezan, uzeli su ga kao izborni. To najbolje pokazuje koliko ga đaci vole – navodi ravnatelj Frank.
Školskim se hodnikom jučer poslije zaorilo i “Svijet voli pobjednike”.
– Zahtjevan je, samozatajan i pomalo nabildan – opisao je Leonarda dobro raspoloženi ravnatelj.
U slavljeničkom je tonu prošao dan. Leonard je drugi milijunaš u njihovoj školskoj zgradi. Mira Bičanić, koja je novac osvojila na HTV-ovu “Milijunašu”, svojedobno je radila u I. srednjoj školi u Belome Manastiru.
– Svu rodbinu poznajem pa mi se u ova dva dana nisu javili neki novi rođaci za koje prije nikad nisam čuo – šali se milijunaš Leonard Mlinarić. Ima sreću, dodaje, što mu je djed bio jedinac.
– Jedna djevojka koja se preziva kao i ja napisala je na Facebooku “Di si, rođo, imaš nešto siće za posuditi.” Ali još nisam našao neku rodbinsku poveznicu među nama – prepričava profesor.
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Izvor: VLM