Leo Vukelić: 500-ta izložba

Galerija Događanja, Kulturni centar Peščenica, Ivanićgradska 41a, Zagreb
Leo Vukelić
500-ta izložba
od 14. 01. do 04. 02. 2011.

Multimedijalni umjetnik, scenograf i kostimograf Leo Vukelić svojim novim projektom propituje srž izložbene problematike s akcentom na različite mogućnosti postava izložbi suvremene umjetnosti. Za razliku od klasičnog principa izlaganja gdje se umjetnik predstavlja radovima koje je odabrao i postavio kustos, ovom izložbom autor čini inverziju te postavlja stvari obrnuto, tj. iz perspektive kustosa. Time zapravo prebacuje fokus interesa s izlaganog (umjetnička djela) na način izlaganja, čineći tako sam postav osnovnim konceptom cijelog rada. Ponukan idejom da se izložbe postavljaju uvijek na isti šablonizirani način koji pretpostavlja samo nekoliko mogućih varijanti s obzirom na ograničenja galerijskog prostora, (problem tzv. bijele kocke), autor intrigantno otvara niz pitanja koja se tiču odnosa umjetnik-kustos, ali i pitanja o značenju izložbe općenito, tj. o galerijskom sustavu u širem smislu. Umjetnik se pita kolika je uloga kustosa u dizajniranju izgleda izložbe, jer upravo su kustosi ti koji postavljaju umjetničke trendove i definiraju ukuse, ili postav može napraviti bilo tko. Je li kustos tiranin i apsolutni moćnik koji uzdiže jedne i nemilosrdno "ruši" druge umjetnike, ili je samo kulturni radnik koji pokušava obaviti svoj posao najbolje što može?

Snažan utjecaj scenografskog razmišljanja jasno je vidljiv u mnogim crtežima, a pogotovo u maketama, budući da se autor već duže vrijeme uspješno bavi i tom granom umjetnosti. Efektna kadriranja nekih radova, kao i upečatljive inscenacije još više potvrđuje polivalentne interese ovog intrigantnog umjetnika koji scenografski promišlja svoj umjetnički rad. Prožimajući svoje različite umjetničke impulse, autor se nakon duže vremena izlaganja s pravom pita o samoj biti, smislu i postojanju izložbi.

Ivana Gabrić

Leo Vukelić je rođen 1972. godine u Zagrebu. Godine 1996.-2000. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo (klasa prof. Z Kesera). Godine 2000.-2004. Kunstakademie Düsseldorf u Njemačkoj smjer kiparstvo (klasa prof. Magdalene Jetelove). 2004. diplomirao Slobodne Umjetnosti, smjer kiparstvo na Kunstakademie u Düsseldorfu. Od 2004. je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2005. Hrvatske Zajednice samostalnih umjetnika. Jedan od suosnivača neprofitne umjetničke organizacije "Tigar teatar". Od 2006. voditelj Dječjeg kazališta Dubrava, kao producent realizirao 12 profesionalnih kazališnih projekata. Godine 2008. pokretač projekta Noći kazališta u Hrvatskoj. Dobitnik je brojnih nagrada za umjetnički rad.

Akademija-Art.hr
14.01.2011.