Lansiran prvi privatni svemirski brod


 

Lasirana je svemirska raketa Falcon 9 iz baze američkoga ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu

 
Raketa nosi kapsulu u vlasništvu privatne tvrtke SpaceX – Dragon koji će posjetiti ISS. ISS se nalazi u orbiti na oko 384 kilometra iznad Zemlje. 
 
Deset minuta nakon lansiranja u utorak Dragon se odvojio kako je i bilo predviđeno od drugog stupnja i ušao u Zemljinu orbitu uz pljesak u kontrolnom centru SpaceX kao i u Svemirskom centru Kennedy. Minutu poslije svemirski brod od 6 tona, visok 5,9 metara i promjera 3,6 metara stavio je u pogon svoje dvije solarne antene i krenuo prema ISS-u.

Lansiranje je bilo odgođeno prije dva dana kada je uočen problem s jednim od raketnih motora, priopćio je dužnosnik tvrtke Space Exploration Technologies. Pripreme za probni let s dostavom tereta u kapsuli Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) tekle su normalno sve dok računalo nije zabilježilo problem na jednom od motora i obustavilo polijetanje. 

Nakon umirovljenja flote američkih raketoplana prošle godine, NASA se nada da će privatne tvrtke poput Space Exploration Technologiesa (poznate i kao SpaceX) i Orbital Sciences Corpa preuzeti transport astronauta i tereta na postaju koja kruži oko Zemlje na visini od 386 kilometara.

Akademija-Art